Εθνικά Θέματα

H Τουρκία «ονειρεύεται» γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης

Στον «αέρα» η συνάντηση με τον Ερντογάν

Σε τεντωμένο σκοινί τα ελληνοτουρκικά μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας που οδηγούν στα άκρα τις σχέσεις με την Ελλάδα. Οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα αλλάζουν διαρκώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενισχύει τις συμμαχίες του σε διεθνές επίπεδο. Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε να μετατρέψει μια ειρηνική εκδήλωση που ενώνει τους λαούς μέσω του αγωγού φυσικού αερίου και στην οποία μετείχε και η ελληνική αντιπροσωπεία, σε κομματική φιέστα εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέες προειδοποιητικές βολές προς τη  Αγκυρα τονίζοντας πως η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε. δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες και τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Μαδρίτη και την Τρίτη στο Λονδίνο προκειμένου να πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το σενάριο της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Κρήτη

Εδώ και καιρό στην Τουρκία διακινείται το σενάριο για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Λιβύη και από τον περασμένο Οκτώβριο η Άγκυρα επιθυμούσε κάποιου είδους συμφωνία με την Τρίπολη. Αν και η Λιβύη μιλάει για μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς δεν είναι σε θέση να υπογράψει συμφωνία με τον εμφύλιο στη χώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη εντούτοις η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται για συμφωνία.

Το βασικό σενάριο όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ που βρίσκεται στο συρτάρι της Άγκυρας είναι να παραχωρηθεί στην Τουρκία κάποιο οικόπεδο από την Λιβύη στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να γίνουν σεισμογραφικές έρευνες. Εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει σε εφαρμογή αυτό το σενάριο τους επόμενους μήνες τότε δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος νότια της Κρήτης.

Στον «αέρα» η συνάντηση με τον Ερντογάν 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρόντες την Τρίτη στο Λονδίνο και οι πληροφορίες ήθελαν τους δύο άντρες να έχουν έστω και μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου ΝΑΤΟ.

Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως μετά το διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη χθες στην Τουρκία, έχουν βαρύνει αρκετά το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» το ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post