Διεθνή

Η Άγκυρα επιθυμεί κατοχικό στρατό και με … το νόμο

Σαφής φαίνεται ο στόχος για την Αγκυρα: θέλει να νομιμοποιήσει την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί, ενσωματώνοντάς την ως μέρος-πρόνοια στην όποια συμφωνία για λύση προκύψει μέσα στους επόμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι φέρονται να επιδιώκουν την παραμονή των στρατευμάτων τους στο νησί και μετά την επίτευξη λύσης, για μια χρονική περίοδο… με ανοιχτή ημερομηνία λήξης.

Ζητούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν σε πρώτη φάση μετά την όποια συμφωνία, και η κατάσταση να επαναξιολογηθεί έπειτα από ένα διάστημα. Την εν λόγω τουρκική θέση φέρεται να μετέφερε μάλιστα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, όπως γράφεται στα κυπριακά μίντια.

Διαιώνιση του εγκλήματος

Βέβαια, πρακτικά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με διαιώνιση του εγκλήματος της τουρκικής κατοχής υπό τον μανδύα του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Μάλιστα, οι Τούρκοι φέρονται να έχουν ενημερώσει για τη συγκεκριμένη θέση τους και την ελληνική πλευρά. Λευκωσία και Αθήνα απορρίπτουν φυσικά, χωρίς δεύτερη σκέψη, την τουρκική στάση.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δείχνει αντιθέτως να την αγκαλιάζει. «Μόνο ένα λιμάνι υπάρχει στο οποίο μπορούν να προσφύγουν οι Τουρκοκύπριοι κι αυτό είναι η Τουρκία» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Ανατολή» και συνεχίζει: «Δεν έχουμε την άνεση να δεχτούμε τη θέση του »εμείς διασφαλίζουμε λύση, μπαίνουμε στην ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια και εγγυήσεις». Να μας συγχωρέσουν αλλά σε αυτό δεν συμμετέχουμε… Επομένως κανείς να μη μας λέει δεν έχετε ανάγκη από εγγυήσεις. Ας μας αφήσουν να ζήσουμε κάτω από αυτή την ασφάλεια και αργότερα τα βλέπουμε αυτά και τα αξιολογούμε, αλλά σήμερα είναι φανερό ότι αυτό χρειάζεται και δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να αποδεχτούν μια συμφωνία που να μην περιέχει αυτή την ασφάλεια».

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας