Η Κραυγή του Ενστόλου

Η ΕΛ.ΑΣ της «Ακροδεξιάς» Ν.Δ βγάζει παράνομες τις προληπτικές προσαγωγές της Αστυνομίας του Προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ

Η διαταγή ενός εμβληματικού Αρχηγού

Του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Θα ξεκινήσω κάπως επικολυρικά.
Ήταν 16 Μαΐου του 2005 όταν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες διαβιβάστηκε μια διαταγή του τότε Αρχηγού με θέμα:
«Οι προσαγωγές ατόμων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση Αστυνομικής δραστηριότητας».
Στην πρώτη μόλις παράγραφο γινόταν μνεία στην εφαρμογή τακτικών και πρακτικών ικανών ν’ αυξήσουν την αποτελεσματικότητα με απόλυτα πάντα σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.
Σε ποια και τίνος τα δικαιώματα;

Θα μπορούσε σήμερα ο οποιοσδήποτε ν’ αναρωτηθεί μπροστά στη μαζικοποίηση του φαινομένου των προληπτικών προσαγωγών ειδικά όταν κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκδράμει προς την περιφέρεια για εκφορά πολιτικού λόγου.
Η διαταγή αποτελούσε απότοκο προϊόν σκέψης, επεξεργασίας και μελέτης του επιτελείου ενός εμβληματικού Αρχηγού της Αστυνομίας εκείνου του Γιώργου ΑΓΓΕΛΑΚΟΥ που θήτευσε επί ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Μιας παράταξης που κάτω από επικίνδυνες μακιαβελικές θέσεις και προθέσεις του Κυβερνώντος κόμματος, επιχειρείται συλλήβδην να ταυτιστεί με την Ακροδεξιά.
Μια επιλογή που σε αντίθεση με την οιονεί επιδίωξη υπηρετεί το ακριβώς αντίθετο.

Την ενδυνάμωση της Ακροδεξιάς και του όποιου μορφώματος μισαλλοδοξίας στεγάζεται κάτω από το φαγεδαινικό ιδεολόγημα.
Ας δούμε τι αναγράφεται μεταξύ άλλων στην προφανώς Ακροδεξιάς έμπνευσης και ρητορικής, διαταγή του τότε Αντιστράτηγου Γιώργου ΑΓΓΕΛΑΚΟΥ:
«Δεν αποτελεί σύλληψη, άρα ούτε περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας, αλλά περιορισμό της ελεύθερης κίνησης το σταμάτημα ύποπτου πεζού ή οχήματος από Αστυνομικό για έλεγχο έστω και αν ο έλεγχος αυτός συνεπάγεται ενδεχομένως μετάβαση στο Αστυνομικό Τμήμα. Καλά τα λέει ο τότε Αρχηγός θα μου πει κάποιος ο οποίος διαβάζει επιμέρους τμήματα της διαταγής εκείνης και τα αξιολογεί κατά το δοκούν.
Αμέσως μετά αναφέρεται ότι:

» Η προσαγωγή του ύποπτου σε Αστυνομικό Τμήμα συνιστά εξ ορισμού ένα επαχθές καταναγκαστικό μέτρο δοθέντος ότι το άτομο τίθεται υπό τη φυσική εξουσία του Αστυνομικού, πολλές φορές μάλιστα με δέσμευση, ενώ γίνεται αναφορά στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και στα ατομικά δικαιώματα του πολίτη που αποτελούν κατάκτηση του νομικού πολιτισμού μας.
Η επίδειξη Δελτίου Ταυτότητας πρέπει καταρχήν ν’ απαλλάσσει τον ελεγχθέντα από το ενδεχόμενο της προσαγωγής ωστόσο επιτρέπεται στην περίπτωση που η συμπεριφορά του κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος».
Τα λέει καλά θα πει επίσης κάποιος στρεψόδικος.
Και συνεχίζει η διαταγή:

«Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενος υψηλός βαθμός εγκληματικότητας σε δημόσιο χώρο, επιτρέπει προφανώς την πύκνωση της Αστυνόμευσης αυτού και την επέμβαση εφόσον αναφύεται η παραμικρή εξατομικευμένη ένδειξη, όχι όμως και την αντιμετώπιση όλων των παρατυχόντων πολιτών εκ προοιμίου υπόπτων, αφού οι πολίτες δεν υποχρεούνται να συνδέουν προς ορισμένο νόμιμο σκοπό τη φυσική παρουσία τους σε δημόσιο χώρο».
Τονίζω γραπτά του τότε Αντιστράτηγου Γιώργου ΑΓΓΕΛΑΚΟΥ και όχι δικά μου.

Τι λέει λοιπόν ο τότε Αρχηγός με τη διαταγή του που εξέδωσε τον Μάιο το 2005;Όχι στο τσουβάλιασμα, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα επί ημερών προοδευτικής Κυβέρνησης, αλλά αν υπάρχει ένδειξη ή πληροφοριακό περιβάλλον για έκτροπα, αύξηση της εκεί Αστυνομικής παρουσίας για την αποτροπή τους.

Γιατί είναι πολύ εύκολο οι προληπτικές προσαγωγές να μετατραπούν σε στοχευμένες και η Δημοκρατία να ξαναμπεί στο γύψο.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας