Άμυνα Διπλωματία Κυρίως Θέμα

Η Ελλάδα επανακάμπτει – Προς μηδενικό έλλειμμα το 2021

Ανθεκτικότητα στην πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών «πιστοποιεί» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη νέα του έκθεση Fiscal Monitor η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των εργασιών της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα, που συνεχίζονται εξ αποστάσεως.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (το οποίο ξεκίνησε τις καθιερωμένες ανακοινώσεις του με την έκθεση για την πορεία του ΑΕΠ), προβλέπει ότι φέτος το πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα τα οποία υπολογίζει και η ελληνική κυβέρνηση.

Εκτιμά δε ότι το 2021 το έλλειμμα θα είναι μηδενικό. Εν συνεχεία, αναμένει ότι θα επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα (αν και χαμηλότερα του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η ενισχυμένη εποπτεία): υπολογίζει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,4% το 2022, 1,9% του ΑΕΠ το 2023, 1,7% του ΑΕΠ το 2024 και 1,5% του ΑΕΠ το 2025.

Η μόνη «πλεονασματική» χώρα φέτος

Σημαντικό στοιχείο είναι το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές αποτέλεσμα. Δηλαδή το έλλειμμα ή πλεόνασμα προσαρμοσμένο με βάση την πορεία του ΑΕΠ (προσαρμόζεται ανάλογα με το αν μία χώρα είναι σε ανάπτυξη ή σε ύφεση και με το πώς αναγκαστικά αυξομειώνονται τα έσοδα και οι δαπάνες στην οικονομία με τα ίδια μέτρα πολιτικής).

Ο λόγος για έναν δείκτη ο οποίος αποκτά όλο και πιο μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Και τούτο καθώς είναι το μέγεθος με το οποίο μετράται η δημοσιονομική πορεία ενός κράτους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της ΕΕ.

Για το 2019 λοιπόν εκτιμάται ότι η Ελλάδα είχε κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα 6,3%.

Φέτος εκτιμάται ότι – παρά την κρίση και λόγω της ύφεσης – διατηρείται οριακό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,6% του ΑΕΠ. Και τούτο τη στιγμή που σε όλα τα «ανεπτυγμένα» οικονομικά κράτη ανά τον κόσμο που παρακολουθεί το ΔΝΤ καταγράφεται φέτος έλλειμμα. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα 5,6% του ΑΕΠ.

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας