Άμυνα Διπλωματία

Η ήττα του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο πέρασε από την Αίγυπτο

Το 2009 το Ισραήλ ανακαλύπτει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan. Λίγους μήνες αργότερα το 2010, συμβαίνει το περιστατικό Mavi Marmara το οποίο αποτελεί την αρχή (αφορμή;) της απομόνωσης της Τουρκίας και την προσέγγιση Ισραήλ, Κύπρου Ελλάδας.

Το 2010, ο Benjamin Netanyahu έγινε ο πρώτος ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Ελλάδα και οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Ελλάδας ξεκίνησαν τις πρώτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2011, το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Το Ισραήλ τώρα χρησιμοποιεί τον ελληνικό εναέριο χώρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μάλιστα πριν λίγες ώρες η Ισραηλινή Αεροπορία με twett ανέφερε ότι αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και μεγαλώνει

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να επέμβει και στα εσωτερικά της Αιγύπτου. Το Κάιρο βλέποντας την προσέγγιση Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, και ανοιχτά υπέρ των συμφερόντων των Αμερικανικών εταιρειών, προσδέθηκε σε αυτή την συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι τριμερής συναντήσεις των χωρών, αλλά κυρίως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, έχουν πλέον απομονώσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της, περιφέρονται σε θαλάσσιες περιοχές χωρίς να ασκούν καμιά πίεση και απειλή.

Μια τελευταία ευκαιρία για τον Ερντογάν ώστε να προσεγγίσει την Αίγυπτο και να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από τον συμβιβασμό που τον σπρώχνουν Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί, θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδάραβες είναι στενοί σύμμαχοι των Αιγυπτίων και θα μπορούσαν να παρέμβουν ως έναν βαθμό που θα αφορούσε κάποιον θετικό συμβιβασμό με την Άγκυρα. Όμως ο Ερντογάν κατάφερε με την υπόθεση Κασόγκι να εξανεμίσει και αυτή την τελευταία ευκαιρία.

Ενώ στην αρχή διαχειρίστηκε ορθά το γεγονός, στην συνέχεια προσπάθησε να εκθέσει την Βασιλική Οικογένεια. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στον σαουδάραβα πρίγκηπα που κατηγορείται για την δολοφονία του Κασόγκι, και η κίνηση του Ερντογάν να μην πάει στην διαδικασία μια λύσης win-win της υπόθεσης εξόργισε, Αμερικανούς, Σαουδάραβες και Αιγύπτιους.

Η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν έπεσε στην παγίδα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πέραν των συνόρων της, αλλά όχι στο εσωτερικό της και το ζητούμενο πλέον είναι τι θα ζητήσει στην λύση του Κυπριακού όσο αφορά την Ελλάδα, και την Συρία.

Πηγή: https://www.viadiplomacy.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν