Η Κραυγή του Ενστόλου

Η καραντίνα του 1828

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

“Αν, περιστάσεως τυχούσης, πόλις τις ή χωρίον είναι ύποπτα λοιμού, συγχρόνως μετά την περιστοίχησίν των υπό Υγειονομικής γραμμής, ανάγκη πάσα ληφθώσιν ευθέως τα εξής μέτρα.

Υποχρεούνται οι κάτοικοι να μένουν εις τα ίδια.

Εμποδίζεται πάσα Θρησκευτική τελετή.

Δεν σημαίνονται οι κώδωνες”.

Πρόκειται για το Άρθρο 285 του Νόμου Ιωάννη ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με τον οποίο βάζει σε Καραντίνα τους κατοίκους του Αργοσαρωνικού λόγω της Πανώλης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1828 από την Ύδρα και σύντομα επεκτάθηκε στα υπόλοιπα νησιά.

Ο Κυβερνήτης έχοντας ιατρικές γνώσεις αντιλήφθηκε αμέσως τον κίνδυνο και επέβαλε Καραντίνα 50 ημερών στους κατοίκους οι οποίοι αρχικά δέχθηκαν τα μέτρα ευχαριστώντας τον Κυβερνήτη.

Η Επιδημία όμως δεν υποχωρούσε, που σημαίνει πως μάλλον εν τοις πράγμασι τα μέτρα δεν τηρούνταν.

Ο Ιωάννης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ σύντομα αναγκάστηκε να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα όπως παράταση της Καραντίνας και ζώνες περιορισμού της νήσου με λέμβους που θα έλεγχαν τον αποκλεισμό της Ύδρας.

Τα μέτρα πάλι δεν έπιασαν και σύντομα η Πανώλη μεταφέρθηκε σε Αργολίδα, Σπέτσες, Πόρο, Μέγαρα, Χαλκίδα και Καλάβρυτα σημαίνοντας συναγερμό.

Τον ρόλο του Επιτετραμμένου για την Επιδημία ανέλαβε ο Βιάρος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, αδελφός του Κυβερνήτη, που ταξίδεψε στην Πελοπόννησο και έψαχνε κρούσματα ανά σπίτι και ζητώντας παράλληλα τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Η Οικονομία είχε καταστραφεί και σύντομα άρχισαν οι αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο, κυρίως των νησιών, που κατηγορούσε την Κυβέρνηση για περιορισμό των ελευθεριών και ζητούσε χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο η Επιδημία και πάλι δεν υποχωρούσε.

Ο Ιωάννης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ επέλεξε την υγεία από οτιδήποτε άλλο. Ζήτησε τη συνδρομή του Ελβετού Γιατρού Louis-Andre GOSSE τον οποίο εξουσιοδότησε να κάνει όσα έκρινε εκείνος σωστά ώστε να αναχαιτίσει την Πανώλη.

Ο Louis-Andre GOSSE επέβαλε έκτακτα μέτρα μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των καφενείων.

Με αυταπάρνηση ο Ελβετός Γιατρός, που κινδύνευσε και ο ίδιος, συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση των κρουσμάτων και η τότε Ελλάδα πέτυχε να εξαλείψει την Επιδημία που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 1828.

Η χαλάρωση όμως των μέτρων έφερε δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο καθώς δεν τηρούνταν τα μέτρα υγιεινής.

Τα Καλάβρυτα, ως επίκεντρο της Επιδημίας, μπαίνουν σε καραντίνα με Στρατιωτικά Σώματα να ελέγχουν την τήρηση των μέτρων.

Λόγω της Κρατικής μέριμνας το δεύτερο κύμα περιορίστηκε και τελικά η Επιδημία εξαφανίστηκε.

Ο Louis-Andre GOSSE τιμήθηκε από τον Ιωάννη ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με τα δικαιώματα του “Γνησίου και Αυτόχθονος Ποριώτου”. Διακόσια χρόνια μετά οι ομοιότητες είναι ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ίδιες. Τότε τα κατάφεραν.

Δεν μπορούμε εμείς σήμερα με συνθήκες απείρως πιο ευνοϊκές; Αυτό πρέπει να αναρωτηθούν όσοι διαβάσουν αυτό το κείμενο και να μεταφέρουν όπου μπορούν την ιστορία του Ιωάννη ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και του Ιατρού Louis-Andre GOSSE. –

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας