Απόψεις

Η κόντρα των άκρων «εξαφάνισε» τον πατριωτισμό

Η χώρα μας διαθέτει πολλές αρνητικές πρωτιές σε ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, επίπεδο. Στην οικονομία, στη γραφειοκρατία, στην ανταγωνιστικότητα, στη διαφθορά.

Κατέχουμε, όμως, και μια ακόμη… περίεργη αρνητική πρωτιά. Είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου είναι δαχτυλοδειχτούμενος όποιος μιλάει για την πατρίδα, τη σημαία και την Ιστορία.

Η πολιτική κόντρα των άκρων έχει ενοχοποιήσει το παρελθόν και τα σύμβολα της χώρας. Και έτσι η κατάσταση κοντεύει να φτάσει στα άκρα της λογικής. Όποιος βάλει ελληνική σημαία στο μπαλκόνι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από τη γειτονιά… χρυσαυγίτης. Και όποιος συμφωνεί με τις Πρέσπες… προδότης.

Υπάρχει, και αν δεν υπάρχει πρέπει να τον ανακαλύψουμε, και ο δρόμος της λογικής και του ρεαλισμού. Γιατί, η μπάλα έχει χαθεί ήδη.

Οι αντάρτες του ΕΑΜ πολεμούσαν κατά των ναζιστικών δυνάμεων κρατώντας την ελληνική σημαία στα χέρια. Και τώρα κάποιοι μπαχαλάκηδες την καίνε επιδεικτικά για να το παίξουν… αντιστασιακοί. Ελληνικές σημαίες υπήρχαν στην πύλη και σε όλους τους χώρους του Πολυτεχνείου, όταν εργαζομενοι, νέοι και φοιτητές αγωνίζονταν κατά της χούντας. Η χούντα που, βέβαια, «βεβήλωσε» τη σημαία μας και ενοχοποίησε τη χρήση της στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Μια σημαία που προσπαθεί να οικειοποιηθεί το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Αλλά και μια Χρυσή Αυγή που ακόμη μπορεί και εκφράζει τις ακραίες απόψεις της, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα να ολοκληρώσει τη δίκη στην οποία βρίσκεται κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση.

Αλλά, η τρέλα δεν σταματάει. Όταν ο Ομπάμα μίλησε με ύμνους για την αρχαία Αθήνα ήταν δημοκράτης. Όταν κάποιοι Ελληνες πολιτικοί εκθειάζουν τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας, τότε καταγγέλλονται ως γραφικοί. Και το γαϊτανάκι της αντιπαράθεσης συνεχίζεται. Ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι γουστάρει. Όπως η Μαρία Ρεπούση -που πιθανότατα θα βρίσκεται και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- που είχε αντικαταστήσει στα σχολικά βιβλία τη σφαγή στη Σμύρνη το 1922 με την απίστευτη φράση «οι Ελληνες συνωστίζονταν στην προκυμαία»! Και βγαίνει ο Παπάς και λέει κάτι γραφικά για το «Μακεδονία ξακουστή», ο Τσιρώνης… υποστηρίζει το επιχείρημα των Τούρκων για την ΑΟΖ του Καστελλόριζου.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Εκτός από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έχουμε και άλλα. Βγαίνει, χθες, ο Πάνος Καμμένος που προσπαθεί να ξεκολλήσει τους ΑΝΕΛ από το 0% και δηλώνει για την 25η Μαρτίου: «ενωμένοι οι Ελληνες απομονώνουμε τους υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης που επιδιώκουν την κατάργηση των εθνών – κρατών». Ύστερα από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας ο Καμμένος τώρα το… γυρίζει σε ένα μείγμα τραμπισμού – ορμπανισμού. Μέχρι τις εκλογές μπορεί να μιλάει και για έξοδο από την ευρωζώνη.

Η αντιπαράθεση συνεχίζεται με σφοδρότητα. Κάποιοι φωνάζουν «προδότες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες» εδώ και δέκα χρόνια, είτε για τα μνημόνια είτε για τα εθνικά θέματα. Κάποιοι άλλοι κατήγγελλαν τους «μενουμευρωπαίους» που ήταν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, ακόμα και αν στη συνέχεια έκαναν κωλοτούμπες και ψήφιζαν «ναι, σε όλα» τα νομοσχέδια που απαιτούσε η τρόικα. Κάποιοι χαρακτηρίζουν πατριδοκάπηλο όποιον διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια και την «εναλλαγή» στην εκτόξευση κατηγοριών σχεδόν όλοι υπήρξαμε κάποια στιγμή είτε προδότες είτε ακροδεξιοί ή και τα δύο… μαζί.

Όταν τα κόμματα και οι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν με όλα τα σωστά και όλα τα λάθη το -αρχαίο και πρόσφατο- παρελθόν της πατρίδας τους, τότε δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να κάνουν πραγματικά βήματα προόδου. Αν δεν απομονωθούν εθνικιστικές και λαϊκιστικές τάσεις δεν θα κατορθώσουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Ο Παρθενώνας θα είναι απλώς κάτι πέτρες, η σημαία θα είναι ένα απλό κομμάτι πανί, οι μολότοφ των ψευδαισθήσεων θα πέφτουν βροχή και όλοι μαζί θα βουλιάζουμε. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος. Μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι για την πατρίδα μας, για την Ιστορία μας, για τη σημαία μας χωρίς να ούτε να είμαστε εθνικιστές ούτε μηδενιστές.

Πηγή: https://www.dailypost.gr
Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας