Εθνικά Θέματα

Η σλαβική μειονότητα στην Αλβανία

Εάν υπάρχει ένας τόπος στον οποίο οι αρχηγοί του κράτους και οι κυβερνήσεις της Αλβανίας έχουν κάνει ατελείωτες υποσχέσεις με την πάροδο των ετών, αυτός ο τόπος βρίσκεται στην Κορυτσά στην περιοχή Πούστετς, γράφει το αλβανικό κείμενο.

Δεν υπάρχει πρόεδρος ή πρωθυπουργός που να μην έχει δώσει υποσχέσεις στην πρώην κοινότητα και σημερινό δήμο Πούστετς ότι θα γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό για την ευημερία των κατοίκων.

Με 9 χωριά και πάνω από 5.000 κατοίκους, η περιοχή του Πούστετς, που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σλαβική μειονότητα, υπέστη σοβαρά πλήγματα κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια επένδυση που πραγματοποίησε η γερμανική κυβέρνηση για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών με τη συμμετοχή του Πούστετς δεν άλλαξε τίποτε. Η χρηματοδότηση που αποσκοπούσε στη χρηματοδότηση του τουρισμού στην περιοχή, απέτυχε.

Ο δήμος Πούστετς μπορεί να προσελκύσει τουρίστες για άλλους λόγους, για την καθυστέρηση της περιοχής, για την ζωή των κατοίκων που δεν έχουν τις στοιχειώδεις ανέσεις τις οποίες παρέχει μια σύγχρονη κοινότητα σήμερα.

Εδώ μπορεί κανείς να δει το όργωμα με το αλέτρι και το θέρισμα των χόρτων με την κόσα από τις γυναίκες.

Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την αλιεία στη Μεγάλη Πρέσπα χωρίς να υπάρχει κάποια αγορά για να πουλήσουν την ψαριά τους και τα πουλούν στα κράσπεδα των οδών της Κορυτσάς και για αυτό τους κυνηγά η αστυνομία.

Δεν υπάρχει πόσιμο νερό στο Πούστετς και οι κάτοικοι εκεί σβήνουν τη δίψα τους από το νερό της λίμνης και σε αυτήν πλένουν και τα ρούχα τους.

Δεν υπάρχει αυτοκίνητο για τη συλλογή των σκουπιδιών, παρά μόνο ένα μικρό φορτηγό που κάπου κάπου κάνει αυτή τη δουλειά. Η περιοχή δεν έχει φαρμακείο και υπάρχει πρόβλημα για τους κατοίκους που έχουν προβλήματα υγείας.

Οι σχέσεις τους με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν τις ρίζες τους, τους έχει βοηθήσει κατά κάποιο τρόπο να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους.

Έχουν επωφεληθεί από την εγγύτητα, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση των παιδιών και ό,τι άλλο μπορεί να τους βελτιώσει τη ζωή.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας