Απόψεις

Η τουρίστρια, το greek kamaki, ο cool παππούς και ο Ζέρβας

Αθανάσιος Α. Παπαναστασίου – Δικηγόρος

Ήταν συνηθισμένο πολλοί νησιώτες, ιδίως της προηγούμενης γενιάς – άλλοτε greek kamakia – να έχουν παντρευτεί τουρίστριες. Οι τουρίστριες ήταν διαφορετικές από τις ελληνίδες του 1970, και εμφανισιακά και ως προς την συμπεριφορά τους (εάν πω περισσότερα κινδυνεύω σαν τον Λούλη). Αλλά και οι έλληνες ήταν διαφορετικοί, πιο αυθεντικοί και πιο τεστοστερονοφανείς (λεξιπλασία χωρίς να κινδυνεύω).

Και αυτή η αντίθεση έλεγες ότι θα πετύχει. Ο κάθε ένας έβρισκε αυτό που δεν είχε.

Και όταν περνούσε ο μήνας του μέλιτος, η τουρίστρια με το μίνι, έπρεπε να συνυπάρξει με την ελληνίδα μάνα με το τσεμπέρι και τα ροζιασμένα χέρια, το παιδί που γεννιόταν, έπρεπε να αποκτήσει ένα όνομα, να διαλέξει ένα θρήσκευμα και όλες αυτές τις βαρετές λεπτομέρειες που λέγονται καθημερινότητα, κανονικότητα και ζωή. Και αυτό – πιστέψτε με – δεν πέτυχε τελικά.

Αυτό έπαθε και η Θεσσαλονίκη. Μετά από πολλά χρόνια μαυσωλικού συντηρητισμού της εποχής Παπαγεωργόπουλου ήρθε ένας υποψήφιος ανατρεπτικός. Βάλε τον Μπουτάρη δίπλα στον Παπαγεωργόπουλο και είναι σαν να βάζεις τον Σταν δίπλα στον Τζον-Τζον. Τόση αλητεία. Με tattoo, σκουλαρίκι, τσιγάρο, αθυροστομία, αμετροέπεια, φαντασία και όραμα ήταν για την Θεσσαλονίκη σαν Σουηδέζα τουρίστρια το 1970.

Και έτσι το 2010 με μόνο περίπου 400 ψήφους διαφορά, εκλέχθηκε την δεύτερη Κυριακή Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όλοι μιλούσαν για το φαινόμενο Μπουτάρη. Ήταν ο cool παππούς, η θεία από το Σικάγο. Στην πρωτεύουσα ήταν viral. TV, social media και τύπος έπαιζαν τις δηλώσεις του σταρ Δημάρχου.

Είχε όραμα, νοικοκύρεψε τα οικονομικά, αλλά έχασε στην καθημερινότητα. Μα πως να ξέρει από λεωφορεία ένας αστός απόφοιτος Ανατόλια; Πως να σεβαστεί τους συμβασιούχους της καθαριότητας; Πως να βρει αγκαθιές για να ανάψει το φούρνο η Σουηδέζα χωρίς να γρατζουνίσει τα καλλίγραμμα πόδια της;

Ελπίζαμε εμείς να κερδίσουμε την καθημερινότητα, αλλά δεν ανήκαμε στους κλειστούς του κύκλους συμβούλων και συμβουλατόρων.

Και από το 2016-2017 που αποφάσισε να μην ξαναείναι υποψήφιος (αφού ανακοίνωσε το 2019 ότι το σκεφτόταν εδώ και μερικά χρόνια το ενδεχόμενο να μην ξανακατέβει υποψήφιος) τα παράτησε όλα στους αντιδημάρχους και στο φιλότιμό τους.

Και έβαλλε κατά της μνήμης των Ποντίων και προσέβαλλε την Μακεδονικότητα της Θεσσαλονίκης. Σαν να ήθελε να διαλύσει το ό,τι καλό είχε πετύχει έως τότε. Το geek kamaki όμως ήθελε να βαφτίσει το παιδί του με ορθόδοξο τυπικό. Η Σουηδέζα όχι.

Και ο Καλλικράτης άλλαξε και ήρθε η απλή αναλογική. Οι Κούλες ξαναήρθαν στον Κυριάκο. Ρεκόρ υποφηψίων δημάρχων!!! Ο εκλεκτός της ΝΔ, η εκλεκτή του Σύριζα και οι λοιποί.

Στους «λοιπούς» λοιπόν ήταν – ευτυχώς –  και ο Ζέρβας. Ένας επίμονος ευγενικός άνθρωπος με πολυστρωματική κοινωνικά μόρφωση. Από το Δημόσιο Πειραματικό Σχολείο των αριστούχων και το Δημόσιο ΑΠΘ στο ιδιωτικό Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο. Μέσα σε όλα. Και στα αλώνια και στα σαλόνια.

Και για αυτό κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία την δεύτερη Κυριακή (σχεδόν 70%!). Όλοι κατάλαβαν ότι αυτός είναι το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Μιας Θεσσαλονίκης ανοιχτής, αλλά και παραδοσιακής, μίας Θεσσαλονίκης που σέβεται τα δικαιώματα όλων, όχι μόνο των ελίτ, μίας Θεσσαλονίκης που συνυπάρχει και εξελίσσεται.

 

ΥΓ1: Μικροί παίζαμε το Σούπερ – Ατού που κάθε είδους αεροπλάνα, αυτοκίνητα ή ό,τι μηχανοκίνητο είχε τόση ταχύτητα, τάδε κιλά κλπ.

Δεύτερη Κυριακή 2010 Μπουτάρης  50,18 %.

Δεύτερη Κυριακή 2014 Μπουτάρης 58,84 %.

Δεύτερη Κυριακή 2019 Ζέρβας 66,81%.

ΥΓ2: Περσινά ξινά σταφύλια. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Γλώσσα παπούτσι, μυαλό κουκούτσι. Γριά το μεσοχείμωνο, θυμήθηκε πεπόνι. Εγώ γελώ με 12 και 13 με μένα.

 

Πηγή: https://www.grtimes.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας