Εθνικά Θέματα

Η Τουρκία στο «στόχαστρο» των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ

Σε στρατηγικό εχθρό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων «προήχθη» η Τουρκία του Έρντογαν, φιγουράροντας μαζί με το Ιράν στην «λίστα των προκλήσεων». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel, παρόλο που η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Άγκυρα, οι πολιτικές του Τούρκου Προέδρου εξασφάλισαν μια θέση στον κατάλογο με τις εκτιμώμενες απειλές που έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Όπως διευκρινίζει το σχετικό δημοσίευμα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός αναμένει άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ωστόσο η ισραηλινή Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών θα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης καθώς αυτές την έχουν αναγάγει σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το Ισραήλ.

Η… αναβάθμιση της Τουρκίας από όχληση σε απειλή έχει την σημασία της. Και μόνο η «παρέα» με το «κακό Ιράν» στην ετήσια λίστα που υποβάλλεται στην ισραηλινή ηγεσία λέει πολλά. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από το επεισόδιο με τα τουρκικά πλοία που προσπάθησαν να σπάσουν τον ισραηλινό Ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας το 2010 οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες.

Υπενθυμίζεται ότι δέκα ακτιβιστές έχασαν την ζωή τους κατά την επέμβαση ανδρών των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων στο τουρκικό σκάφος ‘Mavi Marmara’ το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη τότε Λωρίδα της Γάζας. Οι δε τουρκο-ισραηλινές σχέσεις επιδεινώθηκαν σε σημείο να ανακληθούν εκατέρωθεν διπλωμάτες. Οι νεοοθωμανικές στρατηγικές που προωθεί τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην Ανατολική Μεσόγειο απλώς τις έκαναν χειρότερες.

Στην συνεχιζόμενη τουρκική κριτική της πολιτικής του Τελ Αβίβ στα παλαιστινιακά εδάφη το Ισραήλ δεν χαρίζεται στον νεοσουλτάνο. «Ο Έρντογαν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες της Χαμάς και σε οικονομικό κέντρο διοχέτευσης χρημάτων για την επιδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων» δήλωνε χαρακτηριστικά τον περασμένο Οκτώβριο ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνυ Ντανόν κατά την διάρκεια σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Μέση Ανατολή.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Έρντογαν ότι σύρει την Τουρκία σε ένα «ιμπεριαλιστικό μονοπάτι». Τα πρόσφατα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης όμως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς απειλεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην Μεσόγειο. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ισραηλινό ερευνητικό σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες ανοικτά της Κύπρου παρεμποδίστηκε από το τουρκικό Ναυτικό. Για το Ισραήλ αυτό ήταν αρκετό.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας