Εθνικά Θέματα

Η «Β.Μακεδονία» μπαίνει στα Ελληνικά σχολικά βιβλία- Τι είπε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ελέξιξη βρίσκεται η διαδικασία «εναρμόνισης» των σχολικών εγχειριδίων Ελλάδας και Σκοπίων με γνώμονα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι βουλευτές της ΝΔ, Γεώργιος Κουμουτσάκος και Νίκη Κεραμέως, υπέβαλαν ερώτηση προς τον ΥΠΕΞ Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, με θέμα: «Υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές
στα σχολικά εγχειρίδια

Δείτε παρακάτω την ερώτηση:

Η απάντηση δεν άργησε να έλθει από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια θα ενσωματώσουν το νέο όνομα “Βόρεια Μακεδονία» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη γείτονα χώρα», σε απάντηση στην ερώτηση
των Βουλευτών της ΝΔ.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε επίσης πως «στα εν χρήσει σχολικά βιβλία δεν υφίστανται αλυτρωτισμοί ή αναθεωρητισμοί».

Δείτε την απάντησή του:

Η Μεικτή επιτροπή Ελλάδας-Σκοπίων που πραγματοποίησε τη δεύτερη συνεδρίασή της στα Σκόπια «έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών, καθώς και της ευρύτερης περιοχής για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι αντιπροσωπείες της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής, είχαν μία ουσιαστική συζήτηση και κατάρτισαν ένα εντατικό πρόγραμμα για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων, βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, οι δύο αντιπροσωπείες έδωσαν την δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12-13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά τη δεύτερη συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας».

Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα έχει δρομολογηθεί.

Θυμηθείτε τι περιλαμβάνει η αντιπροσωπεία της Ελλάδος που όρισε η αριστερή κυβέρνηση για να…εξετάσει τον αλυτρωτισμό στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων!

(φώτο: Eurokinissi)
Πηγή: https://www.el.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Άκης Σταυρόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας