Άμυνα Διπλωματία

Ιδού τα σχέδια για την Κύπρο – Οι πολυεθνικές αποφάσισαν – Πως αντιδρά η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τα ενεργειακά προγράμματα των πολυεθνικών εταιρειών για την Κύπρο.

Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε από τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, η γαλλική πλευρά προγραμματίζει να προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα τη διετία 2019 και 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν σε πέντε γεωτρήσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στα ρεπορτάζ, κατά τις επόμενες ημέρες η πολυεθνική ΤΟΤΑL θα κάνει ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9, ενώ αναμένονται κινήσεις και στο τεμάχιο 7. Τα μηνύματα αυτά θεωρούνται για τη Λευκωσία άκρως σημαντικά, γιατί είναι και μιας μορφής απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Κατά την συνάντηση τώρα των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο Παρίσι, τα ενεργειακά και οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήταν στο επίκεντρο.

Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους «συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ, στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της ΕΕ μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ».

Οι εν λόγω τοποθετήσεις της Γαλλίας υπέρ της Κύπρου ενόχλησαν φυσικά την Τουρκία, η οποία, όλα δείχνουν πως, ενώ βέβαια προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, για την Δύση αποτελεί τον «μπαμπούλα», προκειμένου να περάσει στην Κύπρο ένα σχέδιο τύπου Ανάν για την ομοσπονδοποίηση του νησιού και την μετατροπή της ελεύθερης Κύπρου σε «κοινότητα».

ΦΩΤΟ: eurokinissi

Πηγή: https://www.el.gr/ethnos

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post