Ελλάδα

«Ιερός» πόλεμος για την ονομασία της πΓΔΜ

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας προκαλούν οι διεργασίες για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του γειτονικού κράτους, κάτι που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση κύκλων του ΥΠΕΞ που την επέκριναν, διερωτώμενοι αν συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή.

Η Εκκλησία της Ελλάδος πήρε θέση στο ζήτημα επικαλούμενη εκκλησιαστικούς λόγους, ωστόσο στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει αναφορές στην ουσία του θέματος ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά αδιάφορη.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ και οι δηλώσεις Ιερώνυμου

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”» τονίζεται σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Επιπρόσθετα επισημαίνει, ότι αναμένει «από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού Ελληνισμού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δικαιολόγησε το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου επικαλούμενος εκκλησιαστικούς λόγους αναφορικά με τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων. «Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι: «παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση το θέμα». Πάντως, ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε κατά της συμμετοχής ή στήριξης της Εκκλησίας σε τυχόν συλλαλητήρια.

Σφοδρή κυβερνητική αντίδραση

Πηγές του ΥΠΕΞ χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κατά της απόφασης της Εκκλησίας, διερωτώμενες σκωπτικά «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;». Παράλληλα, εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εγκαλούν ότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Για χυδαιότητες, μιλούν μέλη της Ιεραρχίας αναφορικά με τα περί συμπόρευσης της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία σέβεται απόλυτα τους διακριτούς ρόλους στη σχέση της με την πολιτεία, όπως αυτοί οριοθετούνται από το Σύνταγμα, και ουδέποτε παρεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία, καθώς δεν πολιτεύεται. Προσθέτουν, πάντως, ότι αυτό δεν της στερεί το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες του ελληνικού λαού».

Πηγή: https://www.athina984.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας