Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής Τουρκίας: Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα ενταθούν την επόμενη περίοδο

Η Τουρκία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ τώρα αναφέρει το Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα ενταθούν το προσεχές διάστημα, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, που εδρεύει στην Άγκυρα, καθηγητής Huseyin Bagcı.

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός επισημαίνει τη «σκληρή» ρητορική που προέρχεται και από τις δύο πλευρές από τότε που ο πρόεδρος Joe Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του στις ΗΠΑ, αναφέρει η Daily Sabah.

Η Τουρκία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ τώρα, αναφέρει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.

«Σε αντίθεση με την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, η Τουρκία δεν αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η σειρά της Τουρκίας «δεν έχει έρθει ακόμη».

Αγκάθι οι S -400

Σύμφωνα με τον Bagcı, η συμφωνία S-400 θα συνεχίσει να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαμάχης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να συμβιβαστούν στο θέμα.
«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μια από τις πιο οριοθετημένες σχέσεις.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα S-400.

Αλλά την ίδια στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ », σημείωσε ο αναλυτής, υπογραμμίζοντας πως τα θέματα θα εξεταστούν στις συνομιλίες της Αστάνα που θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2021.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τους Κούρδους

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των Κούρδων YPG στη Συρία, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους άμεσους δεσμούς τους με το PKK, λέει ο καθηγητής.

«Οι S-400 φαίνεται να αποτελεί περισσότερο πρόβλημα στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ για τους ίδιους (σ.σ.Αμερικανούς) είναι περισσότερο ζήτημα τιμής.
Αν η Τουρκία δεν κάνει τις παραχωρήσεις που θέλουν οι ΗΠΑ, «θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα», εκτιμά ο Bagsci.

Πηγή: https://indicator.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας