Συνεντεύξεις

Ιωάννα και Αρετή Σπανομάρκου: «Η μουσική είναι ένα πάθος που δεν μπορείς να το αποφύγεις»

Από την Λούρου Σταυρούλα

«Στης γειτονιάς τον ουρανό» μας ταξίδεψαν η Ιωάννα και η Αρετή Σπανομάρκου το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, στο θέατρο Χυτήριο. Το gorganews ήταν ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της παράστασης και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την εκπληκτική βραδιά.

Τα καταπληκτικά αυτά κορίτσια μας έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο αγαπούν την ελληνική μουσική αλλά και πως μπορούμε να την διατηρήσουμε ζωντανή μέσα στα χρόνια. Έμπνευση για την δημιουργία της παράστασης αυτής, αποτέλεσε η επανίδρυση του ιστορικού Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ).

Στην παράσταση ερμήνευσαν οι: Έφη Γιαννακοπούλου, Βασίλης Αρχιτεκτονίδης και ο Δημήτρης Καρασαββίδης ενώ έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Ξενοκώστας – Μπουζούκι, Βασίλης Αρχιτεκτονίδης – Πιάνο, Νάνσυ Αγγελάκη – Κρουστά και Γιώργος Καλυβάς – Κιθάρα.

 10696192_562167490595562_2143640980787282455_n

Σταυρούλα Λούρου: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την μουσική;

 

Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου: Ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο. Η μουσική είναι ένα πάθος που δεν μπορείς να το αποφύγεις. Εμείς από πολύ μικρές αρχίσαμε να μαθαίνουμε μουσική. Και πάντα, μετά την μελέτη των κομματιών που μας έβαζε ο δάσκαλος να μελετήσουμε, πάντα θέλαμε να παίξουμε και άλλα τραγούδια, που ακούγαμε στο ραδιόφωνο, και σε κασέτες στο σπίτι και στο αυτοκίνητο των γονιών. Τότε πρώτο-συμμετείχαμε σε σχολικές συναυλίες. Μετά, αφού τελειώσαμε τις σπουδές, και ενόσω ήμασταν φοιτήτριες, ξαναφούντωσε αυτή  μας η επιθυμία, και μάλιστα αρχίσαμε πάλι να γράφουμε τραγούδια και στίχους. Ξεκινήσαμε να τα παίζουμε σε μικρά live, όπως ξεκινούν άλλωστε όλοι οι καλλιτέχνες. Και εκεί ήταν που πήραμε την απόφαση να τα δείξουμε σε κάποια δισκογραφική. Είναι μεγάλη μας τιμή που μας αγκάλιασε η FM Records, γιατί πραγματικά εξ’ αρχής εκεί σκεφτόμασταν ότι θέλαμε να πάμε. Το ρεπερτόριό της μας ταιριάζει πολύ, και στηρίζει την ελληνική μουσική, και τους νέους δημιουργούς. Από εκεί και πέρα τα γνωρίζετε!

Σ.Λ.: Όταν το ανακοινώσατε στους γονείς σας ποια ήταν η αντίδρασή τους;

 

Α. και Ι.Σ.: Δεν το ανακοινώσαμε ακριβώς. Κυρίως το έβλεπαν να συμβαίνει σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια τους. Μέρα με την ημέρα. Μας έβλεπαν που γράφαμε συνεχώς μουσική και στίχους, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και που τα απογεύματα κλεινόμασταν με το αρμόνιο και δουλεύαμε πάνω σε αυτό με τις ώρες. Φυσικά και ήθελαν να τελειώσουμε τις σχολές μας, Διεθνές Εμπόριο και Λογιστική, αλλά έβλεπαν πως τα καταφέρναμε και με τα δύο πολύ καλά. Λατρεύουμε και την επιστήμη μας. Έχουμε μάλιστα παρουσιάσει εργασίες και μελέτες στα οικονομικά ως ομιλήτριες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, που αφορούν τομείς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και είχαμε πρωτομιλήσει για την επερχόμενη κρίση, πριν τότε κανείς ασχοληθεί με αυτό έστω ως πιθανότητα. Είμαστε ακόμα δραστήριες στο ερευνητικό κομμάτι των οικονομικών. Παρακολουθούμε πολύ τα τεκταινόμενα στην χώρα μας, και μας επηρεάζει πολύ αυτό που συμβαίνει, όπως όλους. Μάλιστα, ετοιμάζουμε έναν πολιτικό δίσκο, ο οποίος σχολιάζει πολλά θέματα.

10665389_562161723929472_6017708236455825782_n

Σ.Λ.: Υπάρχουν διαφωνίες στη μεταξύ σας συνεργασία; Και αν ναι πως τις ξεπερνάτε;

 

Α. και Ι.Σ.: Υπάρχουν δημιουργικές συζητήσεις. Γενικότερα έχουμε πολύ κοινή κατεύθυνση για τα περισσότερα θέματα. Σπανίως θα διαφωνήσουμε κάθετα. Τα συζητάμε όλα πολύ διεξοδικά, και πιστεύουμε ότι αυτό, μαζί και με το ανοικτό μυαλό είναι το κλειδί για μια καλή συνεργασία. Υπάρχει βέβαια και μια σχετικά εύκολη σύμπνοια, καθότι είμαστε και αδέλφια!

Σ.Λ.: Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;
Α. και Ι.Σ.: Το κάθε τι. Όλα όσα ακούμε, αισθανόμαστε, βλέπουμε γύρω μας. Η έμπνευση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις! Από ένα βλέμμα, μια αγκαλιά, όταν θα δεις κάποιον στο δρόμο που περπατάει, ένα γεγονός που θα συμβεί στην χώρα μας και θα συζητηθεί, την εναλλαγή των εποχών, ένα άρωμα, ιστορίες που ακούς καθημερινά, τους συνεπιβάτες στο μετρό. Όλα είναι έμπνευση! Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πιέζεσαι… μπορεί να ξυπνήσεις το βράδυ από τον ήχο της βροχής, και να σου έρθει ένας στίχος, μια μελωδία.
10805792_562157530596558_4631262460461296682_n

Σ.Λ.: Ποια πρόσωπα από το χώρο της μουσικής θαυμάζετε περισσότερο;

 

Α. και Ι.Σ.: Δεν είμαστε άνθρωποι που ινδαλματοποιούν, όμως θαυμάζουμε πάρα πολλούς καλλιτέχνες σε τεράστιο βαθμό για το έργο τους. Και μάλιστα από πολλά είδη μουσικής, έλληνες, αλλά και ξένους. Δεν θα θέλαμε να διαχωρίσουμε συγκεκριμένους, γιατί ναι μεν σε κάποιους έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία, όμως πιστεύουμε ότι είναι άδικο μέσα μας, να αναφερθούμε σε κάποιους πολύ συγκεκριμένα, γιατί βλέπουμε την μουσική σαν μια ολότητα. Πιστεύουμε ότι τα είδη της μουσικής, αλληλοσυμπληρώνονται, έχουν συσχετισμούς μεταξύ τους. Την μουσική την αγαπάμε στο σύνολό της. Κυρίως όμως, και πάνω από όλα, αγαπάμε την ελληνική μουσική, και τους δημιουργούς της. Κάπως μιλάνε πιο πολύ μέσα μας αυτά τα τραγούδια. Από το ρεμπέτικο, το παραδοσιακό τραγούδι, μέχρι και το λαϊκό και το έντεχνο. Και γενικώς ψαχνόμαστε, σκάβουμε όσο μπορούμε μέσα στη δισκογραφία του κάθε καλλιτέχνη, των νεότερων και των παλαιότερων. Υπάρχει και ένα παράπονό μας σε αυτό, γιατί θα θέλαμε το playlist των ραδιοφώνων να είναι πιο εμπλουτισμένο, είναι πολύ πλούσια η ελληνική μουσική, ανεξάντλητη.

 
Σ.Λ.: Ποια είναι η αντίδρασή σας στις θετικές κριτικές που λαμβάνετε;

 

Α. και Ι.Σ.: Η πρώτη μας αντίδραση είναι το ευχαριστώ! Μας συγκινεί παρά πολύ όταν έρχεται κάποιος και μας λέει ότι άκουσε κάποιο τραγούδι μας και του άρεσε! Συνήθως μας διηγούνται και μια μικρή ιστορία, πού ήταν όταν το πρωτοάκουσαν, τι αισθάνθηκαν, τις σκέψεις τους, και αυτό είναι πολύ τρυφερό! Χαιρόμαστε πολύ όταν κι εκείνοι διαισθητικά μας περιγράφουν το ίδιο συναίσθημα που νοιώθαμε κι εμείς όταν γράφαμε ένα τραγούδι στο οποίο αναφέρονται!

Σ.Λ.: 6 Δεκεμβρίου και θέατρο Χυτήριο. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Στης Γειτονιάς τον Ουρανό»;

 DSC_0013

Α. και Ι.Σ.: Ήταν μια μαγική βραδιά. Δουλέψαμε πολύ τους τελευταίους μήνες με την ορχήστρα μας για να προετοιμάσουμε αυτή την παράσταση. Και ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. Το Χυτήριο γέμισε ασφυκτικά, και έτσι ήρθαμε όλοι πιο κοντά, και τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Το κεντρικό θέμα ήταν η αίσθηση της γειτονιάς, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας. Βάλαμε στο πρόγραμμα τραγούδια από τη δισκογραφία μας, αλλά κυρίως πολύ αγαπημένα μας τραγούδια των μεγαλύτερων ελλήνων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοϊζου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Λίνου Κόκκοτου, του Σταύρου Κουγιουμτζή… και η λίστα δεν τελειώνει! Όλα ήταν τραγούδια, που φέρνουν στο νου μνήμες στον καθένα! Τα έχουμε σιγοτραγουδήσει σε πλατείες, σε εκδρομές, ή καποιους σημάδεψαν σε διαφορές καταστάσεις. Άλλος εξομολογήθηκε τον έρωτά του με αυτά, άλλος μοιράστηκε τους προβληματισμούς του, άλλος ταξίδεψε στη φαντασία του στα σοκάκια της παιδικής του ηλικίας, με τα γδαρμένα γόνατα, και τις αλάνες. Και χαρήκαμε πολύ που ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ σε αυτό. Ήταν ομολογουμένως ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, πολύ δύσκολα τραγούδια στο εκτελεστικό τους κομμάτι, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ορχήστρα μας που ανταπεξήλθαν όπως αξίζει σε αυτά τα κομμάτια.

Και μερικά από αυτά, είχαν πολύ καιρό να παιχτούν ζωντανά, γιατί ακριβώς είναι πολύ δύσκολα, και χαρήκαμε πολύ που ακούστηκαν μέσα από την παράστασή μας.  Όσον αφορά τους εξαιρετικούς ερμηνευτές και εκλεκτούς μουσικούς που συμμετείχαν, αξίζει να σταθούμε στην εκπληκτική νέα φωνή Έφη Γιαννακοπούλου, με την οποία έχουμε συνεργαστεί δισκογραφικά αλλά και σε συναυλίες, και φυσικά στον μελωδικό Βασίλη Αρχιτεκτονίδη που είναι κοντά μας σε μια σειρά συναυλιών, ο όποιος μάλιστα είναι και πιανίστας στην ορχήστρα! Ειδική μνεία αξίζει στον αγαπητό Δημήτρη Καρασαββίδη, που όλοι γνωρίζουμε για την προσφορά του στο παραδοσιακό τραγούδι, και ιδιαίτερα στο Ποντιακό. Σε αυτή την παράσταση μαζί μας έκανε την έκπληξη, και ερμήνευσε με πολύ ξεχωριστό τρόπο έντεχνα-λαϊκά τραγούδια, και ανέδειξε και άλλες πτυχές των φωνητικών του δυνατοτήτων! Στο μπουζούκι, ήταν όπως πάντα στο πλευρό μας ο Γιώργος Ξενοκώστας, ένας σπουδαίος δεξιοτέχνης και σολίστας, του οποίου οι πενιές έχουν στολίσει μοναδικά τα δισκογραφημένα μας τραγούδια, και είναι όλα αυτά τα χρόνια πάντα στις συναυλίες μας ο στενότερος συνεργάτης μας. Πάντα λατρεύουμε να του δίνουμε όσο χώρο χρειάζεταDSC_0025ι για τα καταπληκτικά ταξίμια του, που και αυτή τη φορά μάγεψαν και τον ποιο απαιτητικό θεατή. Στην κιθάρα ήταν ο Γιώργος Καλυβάς, και στα κρουστά η Νάνσυ Αγγελάκη. Και οι δύο εξαιρετικοί και πολύ ταλαντούχοι.

 

Σ.Λ.: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

 

Α. και Ι.Σ.: Συνεχίζουμε να γράφουμε ασταμάτητα. Αυτή την περίοδο είμαστε στο στούντιο και ηχογραφούμε  όπως είπαμε τον πολιτικό μας δίσκο, ο οποίος θα είναι και πάλι με νέους ερμηνευτές, αλλά και με παλαιότερους, σε κοινωνικά κυρίως τραγούδια. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει και ετοιμάζουμε τον επόμενο λαϊκό μας δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα. Επίσης, ετοιμάζουμε κάποια μεγάλα αφιερώματα σε κορυφαίους έλληνες δημιουργούς, με μια πολύ ιδιαίτερη δραματοποιημένη προσέγγιση, τα οποία θα παρουσιαστούν σε θεατρική σκηνή, με δική μας καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση, αλλά και σκηνοθεσία. Ευχόμαστε να τα αγκαλιάσει και αυτά ο κόσμος, και να δούμε μαζί τους δημιουργούς αυτούς, από μια μουσική σκοπιά πιο ολοκληρωμένη!

 

Οι φωτογραφίες Χυτήριο είναι του Γιώργου Λουβάρη

 

Δείτε το βίντεο του Gorganews: