Διεθνή

ΗΠΑ – Τουρκία: Το Πεντάγωνο εξετάζει την πιθανότητα να εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους Κούρδους της Συρίας κατι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στην Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα οτι «αποκλείεται οι τουρκικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε επιχείρηση των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας, εφόσον συμμετάσχουν σ’ αυτήν και κούρδοι μαχητές.»

Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα στους Κούρδους της Συρίας που συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε σήμερα ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν δώσει οπλισμό μόνο στην αραβική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που εκδίωξε πρόσφατα τους τζιχαντιστές από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ.

Πλέον η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει και τους Κούρδους, δηλαδή τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), διακινδυνεύοντας να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι YPG είναι το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα από έναν γερουσιαστή, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο στρατηγός είπε ότι ο εξοπλισμός των YPG θα καθιστούσε πιο αποτελεσματικό τον αραβοκουρδικό συνασπισμό. «Αν ενισχύσουμε τις δυνατότητες των FDS, θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας στη Ράκα», σημείωσε.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους Τούρκους συμμάχους μας (…) για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διεξάγουμε αποτελεσματικές και αποφασιστικές επιχειρήσεις στη Ράκα με τις FDS και ταυτόχρονα να διαλύσουμε τις τουρκικές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη μετεξέλιξη» της κουρδικής οργάνωσης, συνέχισε.

Ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, τάχθηκε υπέρ του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας. «Στηρίζω κάθε πρωτοβουλία που θα βοηθούσε» τις FDS «να προωθηθούν στη Ράκα», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ακόμη.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι FDS σήμερα αριθμούν 30.000 μαχητές, εκ των οποίων περίπου 14.000 είναι Άραβες. Με βάση το αμερικανικό σχέδιο, η κουρδική συνιστώσα των FDS θα διεξαγάγει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας και κατόπιν θα παραχωρήσει τον έλεγχο της πόλης στην αραβική συνιστώσα που θα έχει την ευθύνη –μαζί με άλλες ομάδες– να κρατήσει την πόλη.

Ο Ντάνφορντ παραδέχτηκε πάντως σήμερα ότι το σχέδιο που αφορά αυτό το δεύτερο σκέλος, δηλαδή τη διατήρηση της πόλης υπό τον έλεγχο των FDS, δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμραήμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber πως αποκλείεται οι τουρκικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε επιχείρηση των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας, εφόσον συμμετάσχουν σ’ αυτήν και κούρδοι μαχητές.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν υπάρχει ακόμη τίποτε σίγουρο. Η θέση μας είναι κατ’ αρχήν η ίδια που ήταν για τη Μανμπίτζ και την Τζαραμπλούς. Είναι εκτός συζήτησης να πάρουμε μέρος σε μια επιχείρηση στην οποία θα είναι παρόν το PYD/YPG», δήλωσε ο Καλίν.

Σύμφωνα με τους New York Times,η τουρκική εισβολή στη Συρία διατάραξε το χρονοδιάγραμμα των ΗΠΑ για την ανακατάλήψη της Ράκα, με αποτέλεσμα το σχέδιο για τον άμεσο οπλισμό των Κούρδων.

Τόσο οι αξιωματούχοι που διέρρευσαν την ύπαρξη του σχεδίου στα Μέσα Ενημέρωσης όσο και οι εμπειρογνώμονες στην Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

«Εάν αυτό συμβεί, το φύλλο συκής θα εξαφανιστεί και θα ήταν ένα πολύ σοβαρό και αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών,» δήλωσε ο Soner Cagaptay, ένας ειδικός σε θέματα για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, στους Times.

Αξίζει να σημειωθεί οτι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ύψωσαν την προηγούμενη βδομάδα αμερικανικές σημαίες σε τρία σημεία στην κοινότητα Ταλ Αμπιάντ. Οι σημαίες ήταν ορατές από την τουρκική πόλη Ακτσάκαλε, που βρίσκεται στην επαρχία Σανλιούρφα.

Η συριακή κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, μετά την αεροπορική επιδρομή του υπό των ΗΠΑ Συνασπισμού κατά δυνάμεων της κυβέρνηση της Συρίας στην Ντέιρ αλ-Ζορ το Σάββατο. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 80 Σύροι στρατιώτες. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ εξέφρασε τη λύπη της Ουάσινγκτον για το πλήγμα αυτό που «δεν έγινε από πρόθεση», όπως τόνισε.

 

Πηγή – ΑΠΕ/New York Times

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας