Απόψεις

Ιστορική λήθη και νέα ήθη

Του Ανδρέα Ζαρταλούδη

Κι ενώ το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έχει περάσει από το στάδιο του σύντομου ανεκδότου σε αυτό του αστικού μύθου, η αναπόφευκτη κεντρομόλα δύναμη που τραβά τον ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία φαίνεται να αποτελεί και αυτή που τον σέρνει προς τη δίνη της ιστορικής λήθης.

Καθώς πλησιάζει η ώρα των εκλογών, ευρωπαϊκών, δημοτικών-περιφερειακών και εθνικών(έστω και τον Οκτώβρη), η κυβερνητική πλειοψηφία καταστρατηγεί ένα προς ένα όλα τα προπύργια του πάλαι ποτέ ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Ένα προς ένα, ωστόσο με μεγάλη ταχύτητα, μπροστά στα δημοσκοπικά αποτελέσματα που προμηνύουν άμεση απομάκρυνση από την εξουσία την οποία οι καθ’ ομολογία αριστεροί, τόσο λάτρεψαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει ώστε η αποχώρηση να μην έχει το χαρακτήρα άτακτης φυγής, βλέποντας – από το παράδειγμα του αγγλικού brexit – ότι κάθε τι άτακτο έχει και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Αποφασίζει λοιπόν την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών, καταστρατηγώντας διακηρύξεις, παλαιότερες αντιλήψεις, δηλώσεις και μάχες του κόμματός του. Έτσι απλά κι αθόρυβα, αίρει κάθε αμφιβολία περί των προθέσεών του. Και δίνει έναυσμα σε όσους ισχυρίζονται οτι ο καιροσκοπισμός δεν έχει όρια.

Εκείνο που παλιότερα θεωρούνταν αυτονόητο, σήμερα αποτελεί αναχρονισμό. Νέα ήθη; Νέα Ήθη για τη Νέα Δημοκρατία είναι όμως κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος που είναι και υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές παραιτούνται, ενόψει της κάλπης. Ασχέτως άρσης του ασυμβίβαστου, η επιλογή είναι προφανής. Η συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να είναι μια επιλογή συνειδητή, σκόπιμη και κυρίως συνεπής με το Νέο Ήθος της παράταξης. Η πολιτική αυτή επιλογή συνάδει με τη στάση που πρέπει να κρατά ένα κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα που αναμένεται σύντομα να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Μικροκομματικές σκοπιμότητες και πρακτικές του παρελθόντος δεν έχουν θέση σε μια παράταξη που κοιτάζει στο μέλλον με σιγουριά.

Οι αρχές που διέπουν τον πολιτικό πολιτισμό της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα προόδου σε μια χώρα όπου οι παρωχημένες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ προδίδουν την αποσύνθεση στην οποία οδηγήθηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η βεβαιότητα για την επικράτηση στις επερχόμενες εκλογές δε δημιουργεί στη Νέα Δημοκρατία κλίμα ευφορίας και ασυδοσίας, αλλά κλίμα συντεταγμένης πολιτικής στάσης, με σοβαρότητα και πολιτικό ήθος. Όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα που βρίσκεται στο κατώφλι μιας εκλογικής νίκης. Αδιαφορώντας για τις πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει το δρόμο της νηφαλιότητας, της αυτοπεποίθησης, της οργανωμένης και ώριμης πολιτικής δύναμης, που προχωρά με σταθερά βήματα, με αρχές και αξίες.

Αλλάζει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης η Νέα Δημοκρατία. Επιλέγει να μη συγκρουστεί στην αρένα της παροχολογίας, της ανήθικης χρήσης των δυνατοτήτων που πηγάζουν από το Σύνταγμα, της καταπάτησης κάθε λογικής και συνέπειας αλλά να βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της πολιτικής που βάζει πλέον τη χώρα στο προσκήνιο, το λαό μπροστά, επιτρέποντας σε όλους να τοποθετηθούν με την ψήφο τους, επιλέγοντας αν τα Νέα Ήθη της Νέας Δημοκρατίας τους ταιριάζουν, αν ταιριάζουν σε μια Ελλάδα του αύριο, νέα, ισχυρή, δυνατή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Γιατί, η κατάρριψη της ανιστόρητης πολιτικής λήθης του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του Νέου Ήθους της Ν.Δ. είναι συνειδητή επιλογή όλων των Ελλήνων πολιτών.

Πηγή: https://meaculpa.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας