Άμυνα Διπλωματία

«Καθαίρεση» Τραμπ από την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών: Τι πιθανότητες έχει;

Όπως γράψαμε ήδη, μέχρι τώρα η διαδικασία της παραπομπής σε έρευνα για Αμερικανό πρόεδρο είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αφού μέχρι σήμερα έχει συμβεί μόλις δυο φορές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ και στις δυο αυτές περιπτώσεις οι ελεγχόμενοι πρόεδροι αθώωθηκαν πριν κάν περάσουν όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Επιπλέον υπήρξε και μία ακόμα περίπτωση, αυτή του Ρίτσαρντ Νίξο, ο οποίος όμως δεν πέρασε από την διαδικασία αυτή αφού είχε παραιτηθεί προηγουμένως, υπό το βάρος των αποκαλύψεων του περιβόητου σκανδάλου Γουότεργκέιτ.

Στην προκειμένη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την απόφαση για την παραπομπή του προέδρου, καθώς εκεί οι Δημοκρατικοί έχουν αρκετή δύναμη για να το επιβάλλουν αυτό. Στην συνέχεια όμως, για να καθαιρεθεί ο Τραμπ από πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία, και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία των δυο τρίτων των ψηφισάντων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως ελέγχουν την Γερουσία και είναι εντελώς απίθανο να καταψηφίσουν τον δικό τους πρόεδρο. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν κατακλυσμιαίες, ειδικά όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές του 2020, όπου τότε θα θεωρείτο βέβαιη μία νίκη των Δημοκρατικών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων, τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις εξελίξεις αυτές, ίσως μάλιστα να συσπειρώνει το ακροατήριό του, παρουσιάζοντας εαυτόν ως «θύμα» και «κυνηγημένος άδικα».

Σίγουρα πάντως αν αθωωθεί από την διαδικασία, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό αβαντάζ για τις επικείμενες εκλογές, όπου ουσιαστικά θα μπορεί να κάνει προεκλογική του σημαία την αθώωση του αυτή και την άδικη παραπομπή του σε έρευνα.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post