Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο η Τουρκία – Απειλεί με εισβολή και διαρρέει σχέδια για προσάρτηση των κατεχομένων

Προκαλεί η Τουρκία, που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στην ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα εντείνει τις απειλές

(upd) Κλιμακώνει τις απειλές του ο Erdogan απέναντι στην Κύπρο με τον εκπρόσωπό του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη Omer Celik να απειλεί τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη «για νέο ’74» ενώ παράλληλα Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων, προκειμένου να ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα για την Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι καλό ο κ. Αναστασιάδης να κρατά το 1974 φρέσκο στη μνήμη του»  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Celik.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Celik ανέφερε ότι:
«το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και το γεωτρύπανο Πορθητής δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο με τις ναυτικές μας δυνάμεις να τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο.
Εδώ κανένα τετελεσμένο της ελληνοκυπριακής πλευράς ή της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να έχει τύχη ενάντια στην Τουρκία.
Ούτε υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία.
Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει καταλάβει σωστά.
Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή με την εισβολή του 1974, με την οποία όπως είπε, προστατεύθηκαν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων:
«Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση εισβολή.
Εμείς την αποκαλούμε επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974.
Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του.
Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί, κάνει λόγο για ‘74, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το αποκαλεί έτσι».
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο και για επιθετικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς.
«Βλέπουμε επιθετικές δηλώσεις και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την ελληνική πλευρά για τις ενέργειες εξόρυξης πετρελαίου της Τουρκίας σε περιοχές αρμοδιότητά της.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη στάση μας».Σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων

Την ίδια ώρα «θερμοκέφαλοι» Τούρκοι στρατηγοί εισηγούνται στον Recep Tayyip Erdogan προσάρτηση των κατεχομένων της Κύπρου, ώστε να αποτραπούν τα αρνητικά για την Τουρκία δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν τους σχεδιασμούς αυτούς στη δημοσιότητα, ώστε να υποχρεώσουν την ΕΕ και την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.
Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λειτουργεί ως ένα απειλητικό παράδειγμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων εξετάζονται ως ύστατη λύση από τον Erdogan σε περίπτωση που αποτύχουν οι ακολουθούμενοι σχεδιασμοί, μέσω των οποίων η Τουρκία έχει σκοπό να οδηγήσει ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο αλλά και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος σε συνολική διαπραγμάτευση για τους υδρογονάνθρακες.
O Erdogan γνωρίζει ότι, η προσάρτηση είναι μία διοικητικά εύκολη υπόθεση αλλά σε διπλωματικό επίπεδο αυτό δεν ισχύει, μίας και θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνει αποδεκτή (αν γίνει) μία τέτοια πράξη από τη διεθνή κοινότητα.
Να σημειωθεί, πως οι Τούρκοι επιχειρούν κάτι ανάλογο στη βόρεια Συρία, παρά το πολιτικό και διπλωματικό κόστος που συνεπάγεται.
Επί του παρόντος η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική, που έχει χαράξει και αυτή έχει στο επίκεντρο τη γεωπολιτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χώρας, της οποίας οι εταιρείες συνεργάζονται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, οι Τούρκοι δεν βιάζονται.
Το πλοίο – γεωτρύπανο «Fatih» θα παραμείνει προς το παρόν στο σημείο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο σχεδιασμός είναι όμως, να κινηθεί προς τα βορειοδυτικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ (5,6 και 7) τις επόμενες εβδομάδες και να πραγματοποιήσει εκεί τη γεώτρηση.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κίνηση αυτή θα είναι είτε η απάντηση σε επίσημες ανακοινώσεις για την αδειοδότηση των ερευνών στο οικόπεδο 7 (στις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL), είτε θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα μίας επίσημης πρόσκλησης για έρευνες στην ΤΡΑΟ που θα απευθύνει η νέα κεντροδεξιά «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.
Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο 2019, η Τουρκία θα στείλει και το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο που έχει αγοράζει το «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Απώτερος σκοπός της Άγκυρας είναι να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να αμφισβητήσει τις υφιστάμενες οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες.

Ομόφωνη καταδίκη από την  Κυπριακή Δημοκρατία

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου (11/5), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα την κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ.
Ζητά επιτακτικά τον άμεσο τερματισμό όλων των τουρκικών ενεργειών και των απειλών για χρήση βίας, για να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας.
Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει παράλληλα την προσήλωση του στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών.
Οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές.
Το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει ότι χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα για την Τουρκική NAVTEX – Στήριξη από την ΕΕ
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα και με την οποία δεσμεύει μεγάλο κομμάτι θαλάσσιας περιοχής στο Καστελόριζο, αψηφώντας τόσο τα μηνύματα από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ.
Ενώ χθες (9/5/2019) στη διάρκεια της Συνόδου στη Ρουμανία οι 27 ηγέτες εξέφρασε την αλληλεγγύη τόσο απέναντι στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Donald Tusk.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ΕΕ είναι πολύ πιθανό να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια, είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία», επισημαίνουν.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητεί ο Νίκος Παπανδρέου

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προτείνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, σχολιάζοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας διασαλεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και υπονομεύει τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε σχετικά ο κ. Παπανδρέου.

Η δήλωση του Νίκου Παπανδρέου:

«Η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά διακαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας διασαλεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και υπονομεύει τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα καλούνται να επιδείξουν την αμέριστη και έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα.
Είναι επιτακτικό να συνέλθει άμεσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να υπάρξει ισχυρή εθνική γραμμή από πλευράς της Ελλάδος και η οποία θα ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία».

Πηγή: www.bankingnews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post