Απόψεις

Κορωνοϊός | Αυτά που γίνονται στην Ιταλία και την Ισπανία, δεν είναι τίποτα μπροστά σ` αυτά που θα γίνουν στην Μ. Βρετανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ

Ανίκανες ηγεσίες, επιστημονικές θεωρίες για την Ανοσία της Αγέλης και φόβοι για την οικονομία, θα κάνουν όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο.- Από τον Άρη Τερζόπουλο

Άρης Τερζόπουλος

Όταν όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα τελειώσουν κάποια στιγμή, που κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα έρθει, ο κόσμος θα είναι σίγουρα διαφορετικός. Αυτά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα, ήταν ας πούμε ένας σεισμός. Αυτά που θα συμβούν από δω και πέρα θα μοιάζουν με έκρηξη ηφαιστείου.

Όχι παντού στον κόσμο. Αλλά σε εκείνες τις χώρες που δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν σωστά το πόσο επείγον ήταν το θέμα της πανδημίας.

Είναι και λίγο περίεργο αυτό, γιατί είχαμε το προηγούμενο των επιδημιών του SARS και του MERS, αλλά και του Έμπολα. Και αν έτυχε να παρακολουθήσει κανείς στο Netflix ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ με τίτλο «Ο κύκλος της γρίπης», μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι οι διάφοροι ιοί της γρίπης, είναι θέμα εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια και ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, σε διάφορα μέρη του κόσμου, γνώριζε ότι ήταν θέμα χρόνου, το πότε θα συνέβαινε μια πανδημία σαν κι αυτή που ζούμε τώρα. Ο Μπιλ Γκέτς που από χρόνια επίσης ασχολέιται με το θέμα είχε πει εκείνο το περίφημο : «Το θέμα δεν είναι το «Αν» αλλά το «Πότε» «. Και επίσης ήταν γνωστό ότι θα ξεκινούσε από την Κίνα. Δεν χρειαζόταν να είναι μάγος κανείς για να το υποθέσει. Είναι ο τεράστιος πληθυσμός, οι κακές υγειονομικές συνθήκες, αλλά και οι «εξωτικές» διατροφικές συνήθειες, που φέρνουν στο τραπέζι των Κινέζων νυχτερίδες, σκουλήκια και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Οι κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Γερμανία είναι προφανές πως αιφνιδιάστηκαν. Όπως είπε και ένας Έλληνας γιατρός που ζει και δουλεύει στη νότια Ιταλία, απλώς υποτίμησαν τον κίνδυνο.

Έτσι άρχισαν να παίρνουν κάποια σοβαρότερα μέτρα όταν τα καταγεγραμένα κρούσματα είχαν ήδη φτάσει στις 5.000, με λίγες διαφορές στο πριν ή το μετά στις τέσσερεις αυτές χώρες. Όμως όπως δέιχνουν οι σχετικές στατιστικές και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι λοιμωξιολόγοι, τα καταγεγραμένα κρούσματα είναι μόνο το 10% ή και περισσότερο των πραγματικών κρουσμάτων. Ήταν δηλαδή ήδη πολύ αργά και αυτό δείχνουν τα κρούσματα, οι βαριά νοσηλευόμενοι και οι νεκροί σ` αυτές τις χώρες, ετούτες τις μέρες και που παντού ακολουθούν παρόμοιες καμπύλες. Η μόνη εξαίρεση σ` αυτά είναι η Γερμανία που καταγράφει πολύ λιγότερους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα. Το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι οι καλύτερες υγειονομικές συνθήκες που απολαμβάνουν οι Γερμανοί και κυρίως οι χιλιάδες μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Μ. Βρετανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον ακολούθησε τις συμβουλές του επικεφαλής λοθμωξιολόγου του που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας της «Ανοσίας της Αγέλης» με αποτέλεσμα και ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είχε αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήατα εξάπλωσης του ιού, στην Αγγλία εξακολουθούσαν να διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες με κατάμεστα γήπεδα, ενώ όλα -εστιατόρια, μπαρ, δημόσιες συγκεντρώσεις- ήταν ελέυθερα. Πήρε μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας μόλις πριν δυο μέρες, αλλά ακόμη και σήμερα στο μετρό του Λονδίνου υπήρχε τεράστιος συνωστισμός. Κάποιοι λοιμωξιολόγοι στην Μ. Βρετανία δήλωσαν σήμερα πως είναι πιθανόν να έχει νοσήσει το 50% του πληθυσμού της Μ. Βρετανίας, δηλαδή περίπου 33.000.000 άτομα, μια δήλωση που ευχόμαστε να έχουν κάνει λάθος, γιατί αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι μια μεγάλη τραγωδία. Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια νούμερα.

Η Τουρκία είναι άλλη περίπτωση. Έχοντας επικεφαλής έναν παρανοϊκό ηγέτη που εδώ και χρόνια τον ενδιαφέρει μόνο η επιβίωση του, στην αρχή και για πολλές εβδομάδες προσπάθησε να «κουκουλώσει» το θέμα, καθώς στις δικατορίες οι υπήκοοι δεν παθαίνουν τίποτα,εκτός κι αν έτσι διατάξει ο φωτισμένος ηγέτης. Έτσι κι αυτός πήρε μέτρα πολύ αργά. Τα κρούσματα και οι θάνατοι ανεβαίνουν κάθε μέρα και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσα είναι τα αληθινά κρούσματα. Δεν είναι επίσης καθόλου πιθανό να μάθουμε ποτέ τι θα συμβεί πραγματικά. Ως γνωστόν όπως λέει ο Ερντογάν ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται με πετιμέζι, κολώνια με λεμόνι, ενώ εξασφάλισε και την οριστική θεραπεία με το φάρμακο που παρήγγειλε στην Ιαπωνία. Το τελευταίο πιθανόν να έχει κάποια βάση και θα το μάθουμε σύντομα.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σύμφωνα με τον Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις, η πανδημία θα τέλειωνε μόλις έμπαινε ο Απρίλιος, ενώ στην συνέχεια έκανε ένα σωρό αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για να πάρει τελικά κάποια μέτρα μόλις αυτές τις μέρες. Οι ΗΠΑ έχουν καταγεγραμένα ως τώρα 50.000 κρούσματα και αν η Ιατλία πήρε μέτρα σε μια αντίστοιχη μέρα που είχε μόνο 5.000 κρούσματα, μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τους υπολογισμούς. Στην Νέα Υόρκη ήδη το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ο Κυβερνήτης Κουόμο κάνεις συνεχείς εκλήσεις να του δώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναπνευστήρες καθώς το σύστημα υγείας εκεί έχει ήδη αρχίσει να φτάνει στα όρια του. Σήμερα ο Τραμπ δήλωσε πως θα ήθελε να «ξανανοίξει» η Αμερική, δηλαδή να αρχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η οικονομία, γύρω στο καθολικό Πάσχα σε 19 μέρες,καθώς κατά την άποψη του μια επερχόμενη κάμψη της οικονομίας εξ αιτίας της καραντίνας, θα είχε περισσότερους νεκρούς απ` ότι ο κορωνοϊός. Είναι μια άποψη κι αυτή. Η Αμερική είναι περίεργη χώρα και οι κάτοικοι στις Πολιτείες του νότου έχουν αρχίσει να προμηθεύονται όπλα, προβλέποντας προφανώς ότι είναι πιθανόν να υπάρχει κάποια εξέλιξη αντίστοιχη με αυτήν που βλέπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σ`ένα τσουνάμι εξάπλωσης του κορωνοϊού σ` αυτές τις τρεις χώρες, με ανάλογη πίεση στο σύστημα υγειας, πράμα που σύμφωνα με τις στατιστικές που ως τώρα επαληθεύονται, θα καταλήξουν πιθανόν και σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Μακάρι να κάνω λάθος και μακάρι να έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία, η ο καιρός που θα αρχίσει να καλυτερεύει να επηρεάσει αρνητικά την εξάπλωση του ιού.

Μέχρι το Πάσχα των καθολικών σε 19 μέρες θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για όλα αυτά.

Την μέρα του ελληνικού Πάσχα, μια εβδομάδα αργότερα από το καθολικό, θα έχουμε επίσης μια πολύ σαφή ιδέα για το που βρίσκεται η κατάσταση στην Ελλάδα.

Πηγή: https://www.klik.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας