Η Κραυγή του Ενστόλου

Κορωνοϊός είναι θα περάσει! Η Τουρκία όμως και τα προβλήματα που μας δημιουργεί… θα μείνουν

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Ουδείς ανέμενε ότι η Τουρκία θα συνεόρταζε μ’ εμάς τους Ελληνες την Επέτειο της Επαναστάσεως του 1821.

Αλλά ούτε πρέπει να εκπλήσσει ότι αυτή την ημέρα, ύψιστου συμβολισμού για την Ελλάδα, τα Τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου στον Έβρο και στο Αιγαίο κατά παράβαση Συμφωνιών περί αποχής Στρατιωτικών δραστηριοτήτων στις Εθνικές εορτές.

Η μάστιγα του Κορονοϊού αποδιοργάνωσε τον πλανήτη. Έκλεισε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ στα σπίτια τους, εξαφανίστηκαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» από το Παρίσι και οι Ριζοσπάστες Ισλαμιστές φαίνεται πως ανέστειλαν την Τρομοκρατική δράση τους.

Δεν επηρέασε όμως ούτε κατ’ ελάχιστον την Τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδος.

Η κατάθεση στον Ο.Η.Ε των συντεταγμένων του Τουρκολυβικού Μνημονίου που διαγράφει την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και της Κύπρου αποτελεί απλώς επιβεβαίωση του αδιατάρακτου της πολιτικής της Άγκυρας.

Σ’ αυτή τη φάση που οι πάντες ασχολούνται με τον Κορονοϊό η Άγκυρα διαμορφώνει τετελεσμένα και δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν αρχίσει και έρευνες νοτίως των ακτών της Κρήτης.

Κάποιοι εν Ελλάδι αξιολογούν τη συμπεριφορά των Τούρκων ως προσδιοριστική της πολιτιστικής και της πολιτικής υπαναπτύξεώς τους.

Μόνον που το αίσθημα πολιτιστικής υπεροχής δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις εγγενείς μειονεξίες μας.

Ο τρόπος ενέργειας ενός συντεταγμένου κράτους και εν προκειμένω της Τουρκίας, είναι αυτό που έχει σημασία για τη χώρα μας.

Τα όσα προηγουμένως αναφέρθηκαν διόλου δεν σημαίνουν πως επικρέμαται απειλή θερμού επεισοδίου.

Στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα που έχει επιβάλει η μάστιγα του Κορονοϊού θ’ αποτελούσε αφροσύνη κάθε ενέργεια η οποία θα ενέτεινε την ανασφάλεια των πολιτών.

Όντως η εμφάνιση του νέου ιού που επικαλύπτει ως σκιά θανάτου όλη την ανθρωπότητα θ’ ανατρέψει δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα, αν και είναι άγνωστη η έκταση των αλλαγών.

Σχήματα νεωτερικά και αβαθή ιστορικώς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποστούν τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς.

Ήδη το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος είχε αρχίσει ν’ αναδύεται πριν κάνει την εμφάνισή του ο Κορονοϊός. Και η αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει στη λήψη μέτρων αποφασιστικών προς άμβλυνση των επιπτώσεων της νέας μάστιγας στον τομέα της Οικονομίας, απλώς επιβεβαιώνει το επίπεδο της Ευρωπαϊκής ανωριμότητας.

Δεν είναι ανάλογη η περίπτωση της Τουρκίας.

Από το 1354 που οι Οθωμανοί κατέκτησαν το επάκτιο φρούριο της Τζύπης στην Ευρωπαϊκή ακτή της Προποντίδας, υπέστη απώλειες εδαφών αλλά ουδέποτε κατακτήθηκε ολοσχερώς.

Εχει η Τουρκία ως κρατική οντότης ιστορικό βάθος και εμμονές.

Και η Ελλάς με την Τουρκία έχει να κάνει.

Δεν είναι δυνατόν να διακτινισθούμε στον ασφαλή Βορρά.

Ο Κορονοϊός κάποτε θα περάσει αλλά Η Τουρκία θα μείνει.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post