Απόψεις

Κρας τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενες άρσεις ασυλίας για Καμμένο και Πολάκη

Το δίλημμα για τους βουλευτές της πλειοψηφίας

Μπροστά στο δίλημμα εάν θα πρέπει να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στην άρση ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το ενδεχόμενο παράνομης ηχογράφησης της συνομιλίας του με τον Γ. Στουρνάρα-  την οποία διέψευσε ο κ. Πολάκης – και του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου μετά τη μηνυτήρια αναφορά Κοτζιά, θα βρεθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα επαίρεται ότι στη Συνταγματική Αναθεώρηση προωθεί την αλλαγή των άρθρων περί ασυλίας των βουλευτών και περί ευθύνης των υπουργών που έχουν καταντήσει τραγέλαφος αφού η κάθε κοινοβουλευτική πλειοψηφία καλύπτει τους δικούς της και ενίοτε υπάρχει και διακομματική ταύτιση.

Ο Καμμένος

Κατ´ αρχήν το βέβαιο είναι ότι θα έρθει στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τη μήνυση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε βάρος του πρώην κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο αίτημα που κατατέθηκε για άρση ασυλίας του Π. Καμμένου, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο εκδότης των Παραπολιτικών, Γιάννης Κουρτάκης, ψήφισε «όχι», και μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ ήδη είχαν φύγει από την κυβέρνηση. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής στην οποία την πλειοψηφία είχαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι το καταγγελλόμενο αδίκημα είχε γίνει κατά τη διάρκεια των υπουργικών καθηκόντων του κ. Καμμένου και άρα εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η μήνυση Κοτζιά όμως είναι διαφορετική περίπτωση. Ο Τσίπρας αποδέχθηκε την παραίτηση του από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την σύγκρουση που είχε με τον τότε υπουργό Άμυνας στο υπουργικό συμβούλιο κατά την οποία εκστομίσθηκαν βαριές κατηγορίες. Αν αρνηθεί την άρση ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ μετά τη μήνυση, θα είναι σαν να αδειάζει για δεύτερη φορά τον «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών για την οποία ο πρωθυπουργός έχει προταθεί για Νόμπελ. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει, θα την καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει ακόμη και απειλές από τον τότε υπουργό Άμυνας με sms στο κινητό του. Αυτή τη φορά ο λόγος είναι ότι το Μαξίμου θα ήθελε να περιορίσει τις διαστάσεις μιας μεγάλης κόντρας που αφήνει σκιές στη Συμφωνία και φθείρει και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένα δημόσιο αλληλοφάγωμα Κοτζιά – Καμμένου είναι το τελευταίο που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δύσκολα το «όχι», θα γίνει «ναι» στην άρση ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ο Πολάκης

Ερωτηματικά υπάρχουν ως προς το εάν το δρόμο της Βουλής θα πάρει και η διερεύνηση της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας (αν ηχογραφήθηκε παράνομα, αν υπάρχει απειλή κλπ). Οι κύκλοι Στουρνάρα διέρρευσαν ότι από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ζητήθηκε η επικοινωνία να γίνει μέσω κινητού και στην αρχή της συνομιλίας ο Π. Πολάκης του είπε «σε γράφω» με τον κ. Στουρνάρα να απαντά «εγώ δεν το συνηθίζω». Στη συνέχεια ο Πολάκης, δήλωσε ότι δεν ηχογράφησε κανένα.

Έγκυροι νομικοί επισημαίνουν ότι εφόσον γίνει ουσιαστική διερεύνηση, μπορούν να «μιλήσουν» τα κινητά. Αυτό είναι και στο χέρι του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος. Θα φανεί αν θα το τραβήξει στα άκρα ή αν θα υποχωρήσει δεδομένης της εμπλοκής της συζύγου του στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ την οποία ο κ. Πολάκης έστειλε στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: http://newpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας