Σώματα Ασφαλείας

Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ.: με μια πρώτη ματιά

της Θάλειας Χούντα

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., μπορεί, να γίνει ένας πρώτος σχολιασμός.

1ο. Ήμουν η πρώτη που έγραψα για την έναρξη των κρίσεων, από το επίπεδο του Αρχηγού. Μία έναρξη, που κανένας δεν περίμενε την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, αλλά … η είδηση ήρθε άνωθεν και δημοσιεύθηκε αμέσως.

2ο. Για την συνέχιση της θητείας του Αρχηγού για ένα ακόμη έτος, θα αναφερθώ με ξεχωριστό άρθρο.

3ο. Οι πέντε από τους έξι Αντιστράτηγους παρέμειναν εν ενεργεία. Προφανώς, είναι πιο ικανοί από τους υπάρχοντες που ήταν σε άμεση αναμονή προαγωγής και διατηρήθηκαν. Τι κέρδισαν πρώτα απ’ όλα; Τα πολλά νεύρα των υφιστάμενών τους, αρκετοί από τους οποίους αποστρατεύτηκαν ενώ αρκετοί είναι και οι στάσιμοι. Τι σημαίνει αυτό; Ένα αβέβαιο αύριο – όπου αύριο οι επόμενες κρίσεις – και νέους διεκδικητές που έρχονται, μαζί με όλη την επετηρίδα που κόλλησε.

4ο. Η Ασφάλεια Αττικής άλλαξε άρδην. Στα δύο άρθρα μου προ κρίσεων έκανα σαφή αναφορά στην Διοίκηση της Ασφάλειας και σε συγκεκριμένα γεγονότα που ¨ενόχλησαν¨ και θα οδηγούσαν στην αλλαγή. Όποιος είχε ανοικτές πόρτες και αυτιά, θα μπορούσε, να μάθει εγκαίρως. Όποιος δεν είχε … Θα έχουμε εμείς την ευκαιρία, να τους δούμε, πως είναι επιτέλους φορώντας την στολή τους.

Και βεβαίως, αυτή η ριζική αλλαγή στα πρόσωπα δίνει ένα μήνυμα και στους υπόλοιπους αξιωματικούς, ότι δηλ. αυτό το ιδιόμορφο «άβατο» να υπηρετείς από υπαστυνόμος μέχρι υποστράτηγος στην Ασφάλεια και να έχεις το αμετάθετο, δεν ισχύει πλέον. Δεν υπάρχουν αξιωματικοί πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Και αν κάποιοι έχουν αποκτήσει την γνώση ετών, καλό είναι, να την μεταλαμπαδεύσουν και σε επί μέρους υπηρεσίες αλλά και να αφήσουν χώρο στους επόμενους. Οι γεννημένοι «σοφοί» δεν υπήρχαν ποτέ και δεν υπάρχουν και σήμερα. Ας πάρουν, για παράδειγμα, τα ποσοστά εγκληματικότητας που είχαν διαμορφωθεί στη Δ. Μακεδονία – σε μηδενική σχεδόν βάση – και μετά συζητάμε για το αμετάθετο από τα Κεντρικά και το «ηθικό» κάποιων. Λες και οι υπόλοιποι αστυνομικοί, εκτός Κεντρικών, δεν έχουν ψυχή ή δεν παράγουν σημαντικό έργο.

5ο. Ο νέος Γενικός της ΓΑΔΑ είναι ο μεγάλος «χαμένος» των φετινών κρίσεων – απ’ όσους παρέμειναν εν ενεργεία. Είχε την ευκαιρία για προαγωγή αλλά … υπάρχουν και οι καταστάσεις της τελευταίας στιγμής. Με διαφορετική συγκυρία, θα μπορούσε να είχε αποστρατευθεί και δεν μπορεί κάποιος με βεβαιότητα, να πει, αν αυτό ήταν πιο τιμητικά προτιμότερο.

Η άγνωστη γι’ αυτόν θέση της αστυνόμευσης είναι δίκοπο μαχαίρι. Διαφορετικά αντιμετωπίζεις τόσα χρόνια τα γεγονότα από την πλευρά της Ασφάλειας και διαφορετικά από την θέση του να δώσεις π.χ. εντολές στα ΜΑΤ σε κάποια διαδήλωση. Το συλλαλητήριο, που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες, θα είναι μία πρώτη γεύση αλλά και μία μεγάλη δοκιμή. Εκτός των άλλων, θα έχουμε την ευκαιρία, να τον δούμε με την στολή του …

6ο. Μεγάλος ντόρος έγινε για τους υποστρατήγους και τους ταξιάρχους, αλλά επί της ουσίας τίποτα το ιδιαίτερο. Η αποστρατεία του Α. Αναστασάκου «κέρδισε» τα φώτα της δημοσιότητας αλλά αξίζει μία αναφορά στον υποστράτηγο Σ. Πανούση, ο οποίος αποστρατεύτηκε έχοντας κερδίσει την αγάπη όλων και αφήνοντας παρακαταθήκη, πέραν των άλλων, την γνώση του και το πολύτιμο συγγραφικό του έργο σε θέματα πειθαρχικού δικαίου.

Τέλος, ο Β. Βαλατσός με την αποστρατεία του και τα Επίσημα κατ’ επέκταση, έδωσαν στίγμα των πεπραγμένων τους και πήραν την απάντηση.

7ο. Για τους Διευθυντές, τι να υποθέσει κάποιος; Λίγοι αυτοί που κρίθηκαν αλλά πολλοί που επωμίζονται την αναίτια καθυστέρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολύς ντόρος για το τίποτα ή για κάτι σημαντικό, που οδήγησε στον πολύ μικρό αριθμό των κρινόμενων αξιωματικών και το σταμάτημα σε συγκεκριμένο αριθμό. Θα επανέλθουμε και επ’ αυτού.

Αυτά σαν πρώτη ματιά και θα υπάρχει ο χρόνος για περισσότερα.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας