Εθνικά Θέματα

Κυπριακό: Αναστασιάδης-Ακιντζί συμφώνησαν στα διαδικαστικά

Έπειτα από διακοπή περίπου δύο μηνών ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά τη συνάντηση και κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κατέληξαν στις επόμενες τέσσερις συναντήσεις και πως από αύριο ξεκινούν και οι επαφές μεταξύ των δύο διαπραγματευτών.

Μάλιστα, η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για τις 20 Απριλίου, μετά και το δημοψήφισμα στην Τουρκία, στις 16 Απριλίου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήμερα υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ευχήθηκε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση για τον ρόλο του κ. Έιντε και των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος τόνισε πως «κανέναν διαφορετικό ρόλο δεν έχει ο κ. Έιντε, ούτε και είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε αναφορά του κ. Ακιντζί περί φυσικού αερίου στις συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, τονίζοντας πως «δεν θα ήταν δυνατόν να διαπραγματεύομαι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσον αφορά την πιθανότητα έναρξης νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό, ο πρόεδρος είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί τέτοια πρόοδος που να το επιτρέπει, «αρκεί να μην είναι υπό προϋποθέσεις όπως τις θέτει η Τουρκία, αλλά από τα αποτελέσματα».

Η συνάντηση ήταν κατά κύριο λόγο διαδικαστικής φύσεως.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας