Εθνικά Θέματα

Κυπριακό: Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω

Ως αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην τροπολογία που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, ακυρώθηκε η συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Ξεχωριστές συναντήσεις θα έχει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Για την ακύρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, έγκυρη πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη και του Μ.Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακυρωθεί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, νωρίτερα είχε ζητήσει από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, να παρέμβει στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, για να μην υπογράψει την απόφαση της – κατά την έκφραση του-«ελληνοκυπριακής Βουλής» για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μ. Ακιντζί ζήτησε την παρέμβαση από τον Ε. Έιντε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στον Ε. Έιντε, ότι η απόφαση για τον εορτασμό της επετείου στα σχολεία, είναι αντίθετη με την προσπάθεια συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. Ο Μ. Ακιντζί πρόσθεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η «Ένωση», που «προκάλεσε πολύ πόνο στην Κύπρο», θα διδάσκεται στους Ελληνοκύπριους νέους.

Χριστοδουλίδης: Μη ορθή η απόφαση Ακιντζή

«Μη ορθή» χαρακτήρισε την απόφαση του Μ.Ακιντζί για ακύρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις σε γεγονότα που δεν επηρεάζουν τις συζητήσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές πως αν ήθελε ο Μ.Ακιντζί, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη και να μην προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, παρερμηνεύοντας την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αντίθετα, πρόσθεσε, ο Μ.Ακιντζί επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος επισήμανε ότι, από την ώρα που η τουρκική πλευρά θέτει θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, «θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης να πει ότι δεν παρακάθεται σε συνομιλίες, εάν δεν αποσυρθεί αυτή η τοποθέτηση».Αναστασιάδης: Να εγκαταλείψουμε τις προφάσεις

«Εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε, εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων», απάντησε νωρίτερα την Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης στις αιτιάσεις των τουρκοκύπριων.

Επίσης, τόνισε πως η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, «όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά μας για να συνεχίσουμε τον διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρει ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής, και δηλώνει: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μίας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Επίσης, στη δήλωσή του, ο Ν. Αναστασιάδης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Εάν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μία απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί, παρά στην ουσία, επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας