Άμυνα Διπλωματία

Κυπριακό: «Εξαφανίστηκε» πρακτικό που δεν βολεύει την Τουρκία

Απώλεια του πρακτικού του ΟΗΕ για τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου του 2018 στο Κραν Μοντάνα επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της μεγαλονήσου, που ακολούθησαν τη διαρροή πληροφοριών από την επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ κ. Λουτ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης (12/2), στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 20χρονα της εφημερίδας «Πολίτης», εξέφρασε την ευχή όπως η κυρία Λουτ καταφέρει να εντοπίσει το πρακτικό της 4ης Ιουλίου.

Είναι προφανές, αλλά δεν μπορεί να υπονοηθεί πολιτικά χωρίς να υπάρξουν διπλωματικές επιπλοκές, ότι η τουρκική πλευρά έχει κάθε συμφέρον να μη θέλει ως δεδομένο τον χαρακτηρισμό των εγγυήσεων ως «μη βιώσιμο μοντέλο», καθώς είναι ακριβώς αυτό το σημείο που αναθεματίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι στις δημόσιες δηλώσεις τους. Είναι παράλληλα, πολύ πιθανό, η αποδοχή του πρακτικού αυτού στο Κραν Μοντάνα, από την τουρκική αντιπροσωπεία, να στοίχισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου την επιδείνωση των σχέσεών του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι ενώ για όλες τις μέρες των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, πρωί ή απόγευμα ή βράδυ, οποτεδήποτε γίνονταν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πρακτικά, το μόνο που λείπει είναι το πρακτικό της πρωίας της 4ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε ότι πρακτικά της 4ης Ιουλίου υπάρχουν και από τις πλευρές (Ελληνοκύπριους – Τουρκοκύπριους).

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση γύρω από το πρακτικό της 4ης Ιουλίου, το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναζητείται, ξεκίνησε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο κ. Σιζόπουλος, αποκάλυψε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή (8/2) το σχετικό γεγονός.

Ερωτηθείς την ίδια ημέρα για το εν λόγω ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δεν θέλησε να προβεί οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με το Sigmalive το πρακτικό της 4ης Ιουλίου διαφέρει ριζικά από αυτό της 30ης Ιουνίου, καθώς επαναδιατυπώνονται οι θέσεις του γγ του ΟΗΕ, κ. Γκουτιέρες, παρά την προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου κ. Έιντε, ο οποίος με τη στάση του κινδύνευσε να δυναμιτίσει την προσπάθεια του Κραν Μοντάντα.

Ουσιώδεις διαφορές

Όπως μετέδωσε το sigmalive στις 3 Μαϊου του 2018, στο non paper της 30 Ιουνίου αναφερόταν μόνο ότι το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα είναι μη βιώσιμο σε αντιδιαστολή με το πλαίσιο της 4 Ιουλίου που αναφέρει ότι το σύνολο της Συνθήκης Εγγυήσεως δεν είναι βιώσιμο

Στο θέμα των στρατευμάτων

Στο non paper αναφερόταν ότι το ζήτημα πρέπει να τύχει διαχείρισης σε ανώτατο επίπεδο, ενώ στο πλαίσιο γίνεται αναφορά για δραστική μείωση από την πρώτη μέρα, για παραμονή αγημάτων στους αριθμούς του 60’ και άφηνε ανοικτή διαπραγμάτευση μόνο για την ρήτρα αποχώρησης ή αναθεώρησης

Στα θέματα εσωτερικών πτυχών

Στο non paper γινόταν σαφής αναφορά σε εκ περιτροπής Προεδρία 2:1 σε αντιδιαστολή με το πλαίσιο που αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα υπό το πρίσμα της αποτελεσματικής συμμετοχής.

Πηγή: https://www.iellada.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας