Εθνικά Θέματα

Κυπριακό: Ο ΟΗΕ επιχειρεί εκτόνωση της κατάστασης

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη σημερινή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη, επιδιώκοντας χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Άιντε. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση, να τοποθετηθούν τα Ηνωμένα Έθνη με γραπτή δήλωση για το ποιος είχε αποχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στους δημοσιογράφους την πληροφορία ότι καθορίστηκε συνάντηση Άιντε-Αναστασιάδη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Άιντε, κατά την οποία διαμαρτυρήθηκε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τα όσα μεταφέρθηκαν στους δημοσιογράφους από πλευράς των επισήμων του διεθνούς οργανισμού.

«Ο Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα», λένε οι Τουρκοκύπριοι

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που μεταδίδονται σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί. «Ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου. Δήλωσε ότι στη συζήτηση επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με την απόφαση της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 και τόνισε ότι δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη: «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση». Νωρίτερα πάντως, κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτός που αποχώρησε στο ολιγόλεπτο διάλειμμα, πριν διενεργηθεί διάλογος, ήταν ο κ. Ακιντζί.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας