Άμυνα Διπλωματία

Λιβύη: Η βουλή και Εθνικός Στρατός απορρίπτουν τη συμφωνία με Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή στον στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

«Παράνομη» χαρακτηρίζει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

O Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον «κλινικό θάνατο» της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της οποίας ηγείται ο Φαγιέζ αλ-Σαράζ για την υπογραφή «παράνομων» συμφωνιών οι οποίες συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θίγουν έννομα δικαιώματα άλλων κρατών της Μεσογείου.

Σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει τις επιδιώξεις της στην χώρα. Η ανακοίνωση αναφερόταν στην προκλητική συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Λιβύης [η οποία αναγνωρίζεται από μέρος της διεθνούς κοινότητας] για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αγκίλα Σαλέχ, πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης που υποστηρίζει τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με την επίμαχη συμφωνία. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλειά του. Επίσης απέστειλε επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο στον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πρόσθεσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην διαμάχη μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου από τη μία και της Τουρκίας από την άλλη αναφορικά με τα δικαιώματα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον πρεσβευτή του καθεστώτος της Τρίπολης να καταθέσει τη συμφωνία με την Τουρκία, ειδάλλως θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο απέλασης.

Ο Λιβυικός Εθνικός Στρατός, υπό τον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Είναι στενός σύμμαχος των Αιγυπτίων και των Ρώσων. Από την άλλη η κυβέρνηση με την οποία συνομιλεί ο Ερντογάν, έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη.

 Ο εμφύλιος στη Λιβύη

Στη σύγκρουση που σωβεί στη χώρα από το 2011 όταν και είχε αποκαθηλωθεί ο Μουαμάρ Καντάφι, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη και από την άλλη ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατηγού Χαλίφ Χαφτάρ που ελέγχει τη Βεγγάζη και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις και περισσότερα από 120.000 έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Τον Απρίλιο, ο Χαφτάρ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Τρίπολης. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας την οποία έχει αναγνωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο ΟΗΕ, κάνουν ανάλογες επιθέσεις χρησιμοποιώντας drones τουρκικής κατασκευής.

O στρατηγός Χαφτάρ έστειλε επιστολή στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στη Λιβύη δρ. Γκασάν Σαλαμέ, σχετικά με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων της Τρίπολης με την Τουρκία. Εκεί ανέφερε πως θεωρεί την υπογραφή άκυρη, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν έχει εκλεγεί από τον λαό της Λιβύης και δεν έχει ορκιστεί ενώπιον του μοναδικού νόμιμου Κοινοβουλίου στη χώρα, τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων. Προσπάθεια συμφιλίωσης και σχηματισμού κυβέρνησης κοινής αποδοχής είχε γίνει το 2014 με τις εκλογές. Ωστόσο απέτυχε με αποτέλεσμα η χώρα να ελέγχεται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις.

Πηγή: http://newpost.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας