Άμυνα Διπλωματία

Μάλλον ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ

*Του David Philips

Το ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία ασφάλειας. Είναι ένας συνασπισμός χωρών με κοινές αξίες. Εάν η Τουρκία υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, η εφαρμογή της δεν θα μπορούσε καν να εξεταστεί, και όχι μόνο επειδή είναι ισλαμική, αντιδημοκρατική και αντι-αμερικανική. Η συνεργασία ασφαλείας της Τουρκίας με τη Ρωσία θα την απέκλειε από την ένταξή της στη συμμαχία.

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έφτασαν σε σημείο βρασμού λόγω της δέσμευσης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά ρωσικών πύραυλων S-400 για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πύραυλοι έχουν προγραμματιστεί για παράδοση τον Ιούλιο.

Το Πεντάγωνο προσπάθησε να συνδυάσει καρότα και ραβδιά για να αποτρέψει την απόκτηση του S-400 από την Τουρκία. Η Άγκυρα αντιστάθηκε στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να πάρουν αντλίες Patriot, αν και οι Πατριώτες που είναι Αμερικανοί είναι ένα ανώτερο σύστημα όπλων και με μεγάλες επιδοτήσεις οι Πατριώτες είναι πιο προσιτοί από τους S-400s.

Ο Ερντογάν είναι ανένδοτος: “Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει επιστροφή. Αυτό δεν θα ήταν ηθικό, θα ήταν ανήθικο. Κανείς δεν πρέπει να μας ζητήσει να γλείφουμε ό, τι λέμε. ”

Όχι μόνο η Τουρκία παραμένει σε συμφωνία για την παράδοση των S-400, ο Ερντογάν πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία για την ασφάλεια, αναζητώντας το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων S-500 από τη Μόσχα.

Η αγορά πυραύλων από τη Ρωσία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως σύμμαχο. Υπονομεύει επίσης την βασική αρχή του ΝΑΤΟ της διαλειτουργικότητας.

Γιατί λοιπόν ο Ερντογάν παραβλέπει τη μύτη του στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαβρώνει την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ;

Τα κίνητρά του είναι πολιτικά. Κάνει μια δήλωση σχετικά με την ανεξαρτησία της Τουρκίας από τη Δύση.

Ο Ερντογάν έχει καταλάβει την αμερικανική κριτική για την καταγραφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και την υποστήριξή της για τους τζιχάντ στη Συρία. Ανησυχεί βαθιά για την αμερικανική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τους Συριακούς Κούρδους, τους συμμάχους της Ουάσινγκτον που αγωνίζονται στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία.

Οι επικρίσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία είναι δικαιολογημένες. Κάτω από τη δικτατορία του Ερντογάν, η Τουρκία μετατράπηκε σε γιγαντιαίο gulag.

Μετά το λεγόμενο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι φυλακίστηκαν υπό ψευδείς κατηγορίες τρομοκρατίας και περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν από την εργασία τους. Η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Κατάταξη αξιωματούχων και ευαγγελιστών των ΗΠΑ, η Τουρκία κράτησε τον αμερικανικό πάστορα Andrew Brunson στη φυλακή για περισσότερα από δύο χρόνια. Ο Ερντογάν ήθελε να τον χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό τσιπ για την έκδοση του Fethullah Gülen, του οποίου το θρησκευτικό κίνημα η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι σχεδίαζε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Αν και απελευθερώθηκε ο Brunson, πολλοί Αμερικανοί πολίτες και προξενικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Τουρκία ότι βοήθησε τους τζιχάντς στη Συρία, παρέχοντας μεταφορές, εφοδιαστική, χρήματα και όπλα. Η εθνική οδός τζιχάντ από Şanlıurfa στην Τουρκία έως τον Raqqa, τον αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του ISIS, διοικούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας.

Όχι μόνο η φήμη του Ερντογάν αμαυρωθεί στο εξωτερικό, η στάση του στην Τουρκία μειώνεται. Η μερική ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις πρόσφατες τοπικές εκλογές αποτελεί μέτρο της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων σχετικά με την ηγεσία του Ερντογάν και την τήρηση της οικονομίας της Τουρκίας. Η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει και οι ξένες άμεσες επενδύσεις εξαφανίζονται. Ο Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Εβραίους τραπεζίτες.

Ο Ερντογάν έχει προσβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τη Ρωσία είναι η λανθασμένη αντίδραση στις κριτικές από την Ουάσινγκτον.

Η διοίκηση του Trump τιμωρεί την Τουρκία αναστέλλοντας την παράδοση του μυστικού μαχητικού αεροσκάφους της κοινής απεργίας F-35, εκτός αν η Τουρκία ακυρώσει την απόκτηση των S-400. Η ανάπτυξη των F-35s παράλληλα με τα S-400s είναι αναθήματα για το Πεντάγωνο και τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η γερουσιαστή Jeanne Shaheen επικρότησε την απόφαση της διοίκησης “να καθυστερήσει τη μεταφορά εξοπλισμού F-35 στην Τουρκία για να διασφαλίσει ότι η αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία και δυνατότητες δεν θα πέσουν στα χέρια του Κρεμλίνου”.

Πρόσθεσε, “Το Κρεμλίνο είναι αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Η προοπτική της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε αεροσκάφη και τεχνολογίες των ΗΠΑ σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο εθνικής και παγκόσμιας ασφάλειας ».

Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν υπάρχει διαδικασία εκδίωξης ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Ο χάρτης δεν προέβλεπε ποτέ ένα μέλος του ΝΑΤΟ που έτρεξε αδίστακτα και συνωμότανε με τους αντιπάλους του ΝΑΤΟ.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει μια “Διαδικασία Αξιολόγησης της Απόδοσης”. Τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ – προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας – θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως scorecard για την αξιολόγηση των μελών του ΝΑΤΟ.

Εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ αποκτήσει έναν αποτυχημένο βαθμό για δύο συναπτά έτη, η ιδιότητά του πρέπει να ανασταλεί. Αν δεν κάνει διόρθωση πορείας, το μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εκδιωχθεί το τρίτο έτος. Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά χώρες όπως η Ουγγαρία πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

Η Τουρκία έχει πεθάνει. Είναι ένας κακός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Πολλοί Τούρκοι απογοητεύονται από τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Είναι καιρός η χώρα να πληρώσει μια απότομη τιμή.

* Ο David Philips είναι Διευθυντής του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και των Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Columbia. Υπήρξε ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών στη διεύθυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας τη δεκαετία του 1990 και του 2000.

ahvalnews.com

Πηγή: https://www.enoplos.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Άκης Σταυρόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας