Η Κραυγή του Ενστόλου

Με τις δομές προσφύγων τι γίνεται;

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου η Ελλάς έχει το θλιβερό προνόμιο να τελεί σε μία κατάσταση ένοπλης ειρήνης στη σχέση της με τη γείτονα Τουρκία.
Οι δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού εναερίου χώρου και οι γεωτρήσεις του Τουρκικού σκάφους «Γιαβούζ» στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου επιβεβαιώνουν ότι όλα κινούνται βάσει των παγίων σχεδιασμών της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Όπως επίσης ήταν βέβαιο ότι η επιτυχής ανάσχεση του κύματος προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο από τους άνδρες του Στρατού και της Αστυνομίας δεν εξάλειψε το πρόβλημα.
Το δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπισθεί το απαραβίαστο των συνόρων της αναγνωρίσθηκε από τους πάντες.

Αλλά η τότε απόφαση της Κυβερνήσεως ν’ αναστείλει την παροχή Ασύλου επί ένα μήνα έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρές περιπλοκές.
Ο συνδυασμός των τριών αυτών προκλήσεων θα βαίνει κλιμακούμενος, διότι μπορεί η Τουρκία ν’ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και να έχει ανοίξει πλείστα όσα μέτωπα, αλλά θα ήταν σφάλμα να διαμορφώνουμε αντίληψη για την εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας με κριτήρια που ισχύουν εν Ελλάδι ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθ’ όσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο εντοπισμός περίπου εκατόν πενήντα κρουσμάτων σε Δομή προσφύγων στο Κρανίδι εισάγει ένα ευρύτερο θέμα.
Διότι καλώς ή κακώς οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στην Ελλάδα και το σωτήριο για όλους μας «Μένουμε σπίτι» δεν ισχύει για όσους ζουν ασφυκτικά στους καταυλισμούς.
Είναι απαραίτητο ν’ αρχίσουν τάχιστα ιατρικές εξετάσεις στις Δομές για να εντοπισθούν τυχόν κρούσματα Κορονοϊού.

Και δεδομένου ότι το Μεταναστευτικό κύμα θ’ αυξηθεί το καλοκαίρι, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι όπου θα τίθενται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες οι παρανόμως νεοεισερχόμενοι.
Αλλιώς ο κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικών καταστάσεων στους καταυλισμούς είναι τεράστιος.
Και θα ήταν κρίμα και άδικο τους δίκαιους επαίνους που εισέπραξε η χώρα για την επιτυχέστατη αντιμετώπιση της πρώτης φάσεως της Πανδημίας να τους διαδεχθούν ψόγοι και συκοφαντίες.

Δεν είναι μόνον θέμα ανθρωπιστικό αλλά βαθύτατα πολιτικό. Έχουμε μπλέξει άσχημα ούτως ή άλλως.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας