Η Κραυγή του Ενστόλου

Με το στανιό διαπραγματεύσεις

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδεύουμε προς Διάλογο – Διαπραγμάτευση, Διάλογο για μας και Διαπραγμάτευση για εκείνους, με την Τουρκία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ κατάφερε να μας σύρει με το στανιό σε συνομιλίες όπως άλλωστε το επιθυμούσε.
Η τελευταία κίνησή του ήταν η απειλή να προχωρήσει σε έρευνες σ’ ένα προσεκτικά επιλεγμένο σημείο που βρίσκεται στα όρια της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελλόριζου και από εκεί και πέρα ακολούθησαν οι γνωστές εξελίξεις.

Ήδη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών στην Άγκυρα σε μερικές ημέρες.
Είναι φανερό ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων ΔΕΝ ευνοεί καθόλου την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι συνομιλίες όχι μόνον είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, αλλά και θα διεξάγονται μέσα σ’ ένα κλίμα εκφοβισμού και εκβιασμών από την Τουρκική πλευρά.

Η Άγκυρα έχει αποδείξει ήδη ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλει την κυριαρχία της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο στο Αιγαίο.
Το επιβεβαίωσε πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ προ ολίγων ημερών.
Με αυτά τα δεδομένα είναι απολύτως Εθνικά αναγκαίο η Ελλάδα να πάει στις επικείμενες συνομιλίες εξαιρετικά μελετημένη και με συμφωνημένη συναίνεση της Πολιτικής Τάξης σε όλα τα συγκεκριμένα θέματα που θα βάλει στο τραπέζι η Τουρκική πλευρά.

Τα πρόσωπα σε όλες τις βαθμίδες της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένα για να μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν την Τουρκική επιθετικότητα με γνώση, ευελιξία, σταθερότητα και επιχειρήματα που να μπορούν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη Διεθνώς.

Αυτή τη φορά ΔΕΝ συγχωρείται ούτε κατ’ ελάχιστον η στελέχωση της δικής μας Αντιπροσωπείας με κριτήρια ημετέρων.
Τελεία και παύλα.

Ενώ η Αθήνα θέλει Διαπραγμάτευση μόνο σε θέματα Ζωνών, Υφαλοκρηπίδας και Α.Ο.Ζ, η Άγκυρα δεν παύει να διαλαλεί συνεχώς ότι στόχος της είναι η Διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης, εννοώντας ότι η όλη ύλη περιλαμβάνει το σύνολο των αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων που εγείρει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τις γνωρίζουμε ήδη γιατί τις γνωστοποιεί με διάφορες αφορμές.

Πέρα από την άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν Υφαλοκρηπίδα άρα και Α.Ο.Ζ, περιλαμβάνουν αξιώσεις επί νησίδων και μικρών νησιών του Αιγαίου, την Αποστρατιωτικοποίηση νησιών, το εύρος των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, την ευθυγράμμιση του εναέριου χώρου με τα χωρικά ύδατα δηλαδή να γίνουν έξι τα δέκα μίλια που εμείς καθιερώσαμε στον εναέριο χώρο, την εμβέλεια και το κύρος του FIR Αθηνών και άλλα.

Σ’ αυτά τ’ άλλα κορυφαίο πρόβλημα είναι η επιθυμία της Τουρκίας να δοθεί δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στους Μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα.
Γίνεται συχνά αναφορά από την Πολιτική Τάξη στις κόκκινες γραμμές που βάζει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία.

Γι’ αυτές ακριβώς τις κόκκινες γραμμές θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη Πολιτική συναίνεση με δεσμεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες και εκτός Δημοσιότητας.
Αφενός για να μη γίνονται αντικείμενο λαϊκίστικης εκμετάλλευσης και επίδειξης υπερπατριωτισμού οι χειρισμοί της υπεύθυνης Κυβέρνησης, αφετέρου για να γνωρίζει που μπορεί να επιδείξει ευελιξία και που ανυποχώρητη στάση η Ελληνική Αντιπροσωπεία.

Π.χ τα θέματα της Υφαλοκρηπίδας των νησιών και του αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων Μουσουλμάνων κρύβουν μεγάλες παγίδες για το μέλλον.
Στο διάστημα των συνομιλιών αναμένεται ότι θα επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση από Πολιτικούς καθώς υποτίθεται ότι τα μεγαλύτερα και λογικότερα Κόμματα θα έχουν συναινέσει, αλλά και από πραγματικούς ή αυτόκλητους ειδικούς στα Μίντια.

Οι περιστάσεις και η συγκυρία επιβάλλουν ψύχραιμες εκτιμήσεις, συνεχή ανάλυση του Διεθνούς περιβάλλοντος και βεβαίως σοβαρούς συσχετισμούς ενεργειών.
Είναι, ας πούμε, σωστή τώρα μια Συμφωνία για Α.Ο.Ζ με την Αίγυπτο η οποία θα ενσωματώνει εκμεταλλεύσιμες από την Τουρκία υποχωρήσεις της Ελλάδας ή όχι;
Τέλος ένα σοβαρό Κράτος μπορεί ν’ αντιμετωπίσει φτηνούς Εθνοπατριώτες και ταυτόχρονα δικαιολογείται να περιμένει ότι θα περιορίσουν τη Δημόσια κριτική τους περί Μαξιμαλισμού των Ελληνικών θέσεων οι υποστηρικτές του Συμβιβασμού πάση θυσία.

Μέσα λοιπόν στην Πανδημία του COVID-19 και με ζωντανές τις επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης η Ελλάδα καλείται να επιδείξει απαράμιλλη σοβαρότητα στο ΝΕΟ κεφάλαιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, γνωρίζοντας ότι η πολιτική της ισχύος είναι το βασικό εργαλείο της άλλης πλευράς στην προώθηση ενός Δόγματος Εθνικιστικού Νεοοθωμανισμού.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας