Διεθνή

Μέι: Η Σκωτία δεν θέτει βέτο

Η σκοτσέζικη κυβέρνηση δεν διαθέτει βέτο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι είναι πρόθυμη να ακούσει τις ανησυχίες της Σκοτίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λεπτομερέστερα θέλει να ενημερωθεί η Σκοτία για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ΕΕ ώστε να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit που θα πλήξει σοβαρά την οικονομία, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής της σκοτσέζικης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.

Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, η Στέρτζον είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας—εγείροντας το ενδεχόμενο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κατατμηθεί την ώρα που προσπαθεί να χαράξει μόνη νέα πορεία, εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Λέω με σαφήνεια πως, καθώς μελετάμε τη διαπραγμάτευση αυτή, θα εμπλέξουμε πλήρως τη σκοτσέζικη κυβέρνηση στις συζητήσεις που κάνουμε, στην προετοιμασία για τη θέση που θα υιοθετήσει το ΗΒ», είπε η Μέι στο BBC Scotland.

Ερωτηθείσα εάν η Σκοτία θα έχει δικαίωμα βέτο για το Brexit, η Μέι απάντησε «το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μία θέση στη διαπραγμάτευση και εμείς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Μέι πρόσθεσε ότι θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο συναποτελούν η Αγγλία, η Σκοτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία).

Τα τοπικά κοινοβούλια θα μπορούσαν να περιπλέξουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία καθώς το εάν έχουν λόγο επί της απόφασης αυτής μείζονος σημασίας δεν είναι σαφές, αν και η παράδοση επιτάσσει να τοποθετούνται για ζητήματα που τα αφορούν.

Την ανεξαρτησία τους απέρριψαν οι Σκοτσέζοι στο δημοψήφισμα του 2014. Αλλά στο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ ή την αποχώρηση από αυτήν, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής ενώ η Αγγλία και η Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι «πρέπει να γίνει άλλο ένα δημοψήφισμα στη Σκοτία;» Η απάντησή μου είναι «όχι». Δεν πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκοτία», υπογράμμισε η Τερέζα Μέι.

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας