Σκέψεις Ενστόλου

Μη σκοτώνουμε την Ελληνική Γλώσσα

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Το πρώτο καθήκον της γλώσσας είναι να λειτουργεί ως εργαλείο συνεννόησης.

Κατόπιν, την εποχή των Εθνικισμών, της αναθέσαμε άλλα πιο πατριωτικά καθήκοντα.

“ΝΑ ΞΕΤΟΥΡΚΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ” ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε το 1975 και εμπεριείχε συμβουλές α λα Γεωργίου ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ για ν’ αντικαταστήσουμε το “ΧΑΜΠΑΡΙ” με την Ελληνική “ΕΙΔΗΣΗ”.

Τότε δεν υπήρχε κίνδυνος εκ Δυσμών και δεν θυμάμαι κανέναν να θέλει ν’ αντικαταστήσει τη Λατινογενή “ΠΟΡΤΑ” με την Ελληνική “ΘΥΡΑ”.

Υπήρχαν όμως πολλά Σλάβικα και Αρβανίτικα Τοπωνύμια που Εξελληνίστηκαν.

Κι ενώ ήμασταν πολύ απασχολημένοι με την Ελληνοπρεπή Τυπολογία της γλώσσας, έσκασε στον Δημόσιο διάλογο ο Λυρισμός και τώρα δεν έχουμε ούτε Ελληνικές, ούτε Τούρκικες λέξεις αλλά ούτε και Αγγλικούς όρους για να συνεννοηθούμε.

Δεν αναφέρομαι μόνο στον Αριστερής κοπής Λυρισμό, αν κι αυτός λόγω της παρελθούσας Ιδεολογικής κυριαρχίας διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την αχρηστία της γλώσσας. Αναφέρομαι π.χ στους τίτλους προηγουμένων ημερών όπως “ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΡΙΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ”.

Να σημειώσω εδώ ότι με τρικάκια δεν μπορεί να γίνει επίθεση ούτε σε πύργο με τραπουλόχαρτα, πόσο δε μάλλον σε γραφείο. Ρύπανση υπάρχει και τίποτε άλλο.

Η λέξη “ΕΠΙΘΕΣΗ” δεν αξίζει περισσότερο από τον “ΗΜΙΠΙΤΣΙΡΙΚΟ” 35χρονο υιό του Νίκου ΒΟΥΤΣΗ, αλλά δεν προκάλεσε καμιά εντύπωση.

Αυτό που κάνουν καθημερινώς τα Φροντιστήρια έγινε “ΕΠΙΘΕΣΗ” εξαιτίας του περιεχομένου των Φυλλαδίων.

Να σημειώσω εδώ πως θεωρώ σίγουρο ότι οι γλωσσαμύντορες θ’ ασχοληθούν με τα “ΤΡΙΚΑΚΙΑ” παρά με τον παραλογισμό της φράσης.

Το Ελληνικό αντίστοιχο των τρικακίων είναι τα “ΜΙΚΡΟΦΥΛΛΑΔΙΑ”.

Αλήθεια ασχολήθηκε κανείς με το οξύμωρο της “ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ” ενώ υπάρχουν θαυμάσιες Ελληνικές λέξεις, όπως “ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ”, “ΥΒΡΕΙΣ” κ.λ.π για να περιγραφεί το φαινόμενο;

Αυτόν τον καιρό έγινε της μόδας η “ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ”.

Χίλιοι “ΗΜΙ – ΗΜΙΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ”, αφού θα είναι 20-25 ετών, χωρίς όπλα και κλομπ θα τρομοκρατήσουν, λέει, καθηγητές εγνωσμένου κύρους και στο τέλος άκρα του τάφου σιωπή στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα θα βασιλέψει.

Ανοησίες, αλλά εδώ πρέπει να διαβάσουμε πίσω από τη λέξη για ν’ αντιληφθούμε Πολιτικές μετατοπίσεις.

Στις 2.200 λέξεις που εκστόμισε ο ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΣΙΠΑ Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ κατά τη Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με θέμα:

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ”

έκανε σφοδρή κριτική για συντηρητικές, ακραία συντηρητικές έως αντιδραστικές Μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη “ΧΟΥΝΤΑ”.

Δεδομένης της προϊστορίας θα σημειώσω εδώ ότι αυτό αποτελεί πρόοδο αφού πριν από μερικά χρόνια θ’ ακούγαμε για “ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ”.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας