Η Κραυγή του Ενστόλου

Μια δύσκολη κατάσταση για την Ελληνική Διπλωματία

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Τις αμέσως επόμενες ημέρες όπως όλα δείχνουν Αθήνα και Άγκυρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες.

Από την Αθήνα προτάσσονται οι Διερευνητικές ενώ από την Άγκυρα εκπέμπεται το μήνυμα πως εξίσου σημαντικές είναι οι επαφές ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση των Διερευνητικών την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο έμπειρος Πρέσβης επί τιμής Παύλος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, στις Πολιτικές Διαβουλεύσεις ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θέμης ΔΕΜΙΡΗΣ και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κάποιος από τους πολλούς έμπειρους Στρατιωτικούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ανεξαρτήτως εμπειρίας όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει ότι επιθυμεί ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει Στελέχη της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Για την Ελλάδα η βασική πρόκληση το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ν’ αποδείξει ότι δεν είναι «ελέφαντας» καθώς επιθυμεί μεν τον διάλογο για τις Θαλάσσιες Ζώνες αλλά όχι όμως και για ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την κυριαρχία της όπως είναι η Μουσουλμανική Μειονότητα ή η κυριότητα νησιών ή νησίδων.

Ο επικείμενος διάλογος είναι στην πραγματικότητα ένα skets στο οποίο η Τουρκία επιθυμεί να δείξει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Η.Π.Α, τη Γερμανία και γενικότερα τη Δύση ότι είναι ο διαλλακτικός και αξιόπιστος εταίρος που μπορεί ν’ αποτελέσει γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή και το παραδοσιακό Γεωπολιτικό Κέντρο του κόσμου, την καρδιά της Ευρασίας.

Η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως ενός κακομαθημένου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γκρινιάζει για ζητήματα που έπρεπε να λυθούν απλά και μόνο βάσει μεγέθους, σύγκριση Καστελόριζου με ηπειρωτική Τουρκία, στοχεύει ακριβώς να υποδείξει ότι η Αθήνα είναι εμπόδιο για μια ευρύτερη συνεννόηση με τη Δύση με όρους ισοτιμίας.

Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει για παράδειγμα προχωρήσει στη σύναψη εμπορικής Συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο τα 20.000.000.000$ είναι ενδεικτικό και της τακτικής της Άγκυρας.

Η Ελλάδα πρέπει προφανώς να προσέλθει στον διάλογο, την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει η Διπλωματία, κυρίως το Δημόσιο σκέλος της το οποίο δεν στηρίζεται όσο θα έπρεπε, να αναλάβει ενεργό δράση προκειμένου ν’ αποδείξει για πόσους λόγους η Τουρκία δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματά της.

Ό,τι είναι προφανές στην Ελλάδα δεν είναι κατ’ ανάγκην έξω από αυτήν.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας