Απόψεις

Μικρή Οθωμανική επαρχία;… Ποτέ η Ελλάδα!!!!!

του επίτιμου ΑΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν  μια μικρή  οθωμανική επαρχία . Οι Έλληνες είχαν διαβατήριο στην Ευρώπη πριν αποκτήσουν ταυτότητα . Κανείς δεν αναρωτιόταν ποιος ειναι αυτός ο λαός και τι θέλει . Ενα μέρος της Ελληνικής ιστορίας υπήρχε στις κληρονομιές του Ευρωπαικου κόσμου . Υπήρχε μια μεγάλη Ελληνική εμπορική διασπορά που ακολουθούσε τους δρόμους του διεθνούς εμπορίου , παραθαλασσιες παροικίες , ακμάζουσες οικονομικά και εκπαιδευτικά κοινότητες και ακόμη ισχυρές κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στην ιθύνουσα τάξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .

Αν υπάρχει κάτι αμέσως ορατό στην ελληνική ιστορία των δυο τελευταίων αιώνων   ειναι η διαπερατότητα της από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία .  Η Ελλάδα συμμερίστηκε όλες σχεδόν τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο . Λόγω γεωγραφικής θέσης, ιστορίας, σύνθεσης του πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων δεν ειναι μια κλειστή αλλα μια ανοιχτή στα ευρύτερα ιστορικά ρεύματα Χώρα .

Από τότε που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Βασίλειο το 1830, με μια έκταση που ηταν η μισή της σημερινής του και  με πληθυσμό λιγότερο από ενα εκατομμύριο , η δημιουργία της Ελλαδος ηταν μια υπόθεση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος , παρα το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είχε ακόμη συγκροτηθεί σε πολιτικό αντικείμενο .

Η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανικό ζυγό, αλλά δεν ήταν μια μικρή επαρχία. Ελληνισμός υπήρχε από την Οδησσό, τις παραδουνάβιες περιοχές, την Ανατολική Ρωμυλία έως τη Μικρά Ασία και την Αλεξάνδρεια.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας