Σώματα Ασφαλείας

Ν.Τόσκας: «Η Ειδομένη θα εκκενωθεί σε 3 εβδομάδες- Χρήση ήπιας αστυνομικής βίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις»

Χωρίς τίτλο

Του Φάνη Ευαγγελοδήμου

Το «τέλος» του καταυλισμού της Ειδομένης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, χωρίς να αποκλείει ήπια χρήση αστυνομικής βίας. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα HuffPost Greece, την ελληνική έκδοση της Huffington Post και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Καλαφάτη.

Στην αρχή της συνέντευξης ο Υπουργός μίλησε για τις »ύποπτες» ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη αναφέροντας πως »Ύποπτες δεν θα έλεγα, επιπόλαιες θα έλεγα ότι υπάρχουν. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, άνθρωποι που ωθούν τους πρόσφυγες σε λάθος κατεύθυνση ή τους διατηρούν ψευδαισθήσεις. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της σε ότι αφορά στην προστασία των προσφύγων ώστε να μην παραπλανόνται. Δεν πρόκειται να ξαναφήσουμε να διανεμηθούν φυλλάδια που ωθούν τους πρόσφυγες στο να περάσουν τα σύνορα ή που τους λένε ψευδή πράγματα. Εμείς τους πληροφορούμε με τα πραγματικά στοιχεία και σιγά σιγά οι πρόσφυγες αρχίζουν να το καταλαβαίνουν αυτό.»

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε πως μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες ο καταυλισμός της Ειδομένης θα έχει εκκενωθεί.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά: »Δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμία μας να επιτεθούμε σε 13.000 κόσμο, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά, με βίαια αστυνομικά μέσα αστυνομικά.»

Θα πειστούν αυτοί οι άνθρωποι, θα γίνει πιο έντονη προσπάθεια τις επόμενες ημέρες για να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε καταυλισμούς. Φυσικά σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας, αλλά ήπιας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Ν.Τόσκας: «Η Ειδομένη θα εκκενωθεί σε 3 εβδομάδες- Χρήση ήπιας αστυνομικής βίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις»

Πρόσθεσε επίσης πως «Ήδη έχει αρχίσει μία μικρή προσφυγική ροή προς τα πίσω και θα γίνουν ιδιαίτερες προσπάθειες τις επόμενες ημέρες ώστε η ροή αυτή να γίνει μεγαλύτερη».

Για το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τον Κύριο Καμμένο για την σίτιση των προσφύγων από τον στρατό, ο Υπουργός είπε »Η όλη προσπάθεια είναι να δοθεί στοιχειώδης τροφή και στέγαση στους οργανωμένους καταυλισμούς. Η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένος καταυλισμός και δεν μπορεί να είναι οργανωμένος καταυλισμός στη θέση αυτή. Αυτή η συσσώρευση δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των συνόρων, είναι μία πρόχειρη κατάσταση, εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε πρόχειρες καταστάσεις. Πάμε σε πιο οργανωμένους καταυλισμούς που τους παρέχουμε και τα στοιχειώδη. Πράγματι δεν μπορούμε να τους καλύψουμε τις ανάγκες στην Ειδομένη και για αυτό τους καλούμε να πάνε στους οργανωμένους χώρους.»

Επίσης ο Υπουργός μίλησε για τους Τούρκους παρατηρητές που έχουν έρθει και ανέφερε πως »Και οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι είναι για να κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά, δεν έχουν ευρύτερο ρόλο, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα και πολλά σενάρια. Από τη στιγμή που είναι σύνδεσμοι είναι πολύ συγκεκριμένος ο ρόλος τους. Είναι για τη μεταφορά και επιστροφή των μη αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.»

Για τα θέματα της τρομοκρατίας και τις εξελίξεις μετά το χτύπημα τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι »δεν έχουν ζητηθεί στοιχεία από τη βελγική πλευρά για τα συγκεκριμένα άτομα» και προσθέτει σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χάρτες του βελγικού αεροδρομίου που βρέθηκαν στη γιάφκα του Παγκρατίου ότι «την εποχή εκείνη διαβιβάστηκαν όλα στις βελγικές Αρχές. Εμείς δεν αναλύσαμε τα στοιχεία αυτά»

Για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων στην Ευρώπη χαρακτηρίζει ειλημμένη απόφαση την εφαρμογή του μητρώου επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR), η οποία μάλιστα θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο βίντεο που απεικονίζει ενόπλους να περιφρουρούν πορεία στα Εξάρχεια απαντά ότι «το κύριο πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι τα ναρκωτικά» και ότι ο «Ρουβίκωνας» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένοπλη ομάδα.

Μάλιστα ο Νίκος ο Τόσκας προαναγγέλλει αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Εξαρχείων ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών και θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Όπως είπε χαρακτηριστικά: »Εμείς θα δείτε ότι θα κάνουμε πετυχημένες ενέργειες. Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε ένα τέλος στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και μέσα στα Εξάρχεια και σε άλλες επικίνδυνες περιοχές όπως είναι η δυτική Αττική».

Συγκεκριμένα, είπε: »Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών και παραβατικότητας σε ορισμένες περιοχές. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα όπλα. Υπάρχουν κάποια περιστατικά αλλά δεν υπάρχει κάτι μαζικό, κάτι σε μεγάλη κλίμακα. Εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι το κυριότερο πρόβλημα μέσα στα Εξάρχεια, όπως και το κυριότερο πρόβλημα και σε άλλες περιοχές. Η λύση όμως πρέπει να δοθεί μέσα από τις νόμιμες Αρχές.»

»Το ίδιο πρόβλημα με τα Εξάρχεια αντιμετωπίζουν στην Αττική δυτικές περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Εμείς έχουμε ξεκινήσει και να εξετάζουμε την κάθε περίπτωση και να συζητάμε με τους κατοίκους και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν αυτές οι προσπάθειες. Δηλαδή συζητήσεις με τους κατοίκους για να δούμε πόσο μπορεί από δράσεις της καθημερινότητας να αποκλείσουμε την παραβατικότητα. Αλλά και με παράλληλες αστυνομικές δράσεις που θα κάνουμε με έμφαση τα ναρκωτικά.»

‘Και γω έχω ακούσει ιστορίες τέτοιες από διάφορες περιοχές. Μακριά από εμάς τέτοιες αντιλήψεις. Υπάρχουν ναρκωτικά στα Εξάρχεια, υπάρχουν ναρκωτικά στη δυτική Αττική. Εμείς θα δείτε ότι θα κάνουμε πετυχημένες ενέργειες. Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε ένα τέλος στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και μέσα στα Εξάρχεια και σε άλλες επικίνδυνες περιοχές όπως είναι η δυτική Αττική.»

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως δεν υπάρχει ομάδα »Ο»  ‘Είναι εφεύρημα δημοσιογραφικό και δεν τη γνωρίζω.» Έγινε μία προσπάθεια δημοσιογραφική για να πουν κάποιοι ότι ξαναδημιουργούνται οι ομάδες «Δέλτα». Οι ομάδες αυτές δεν ξαναδημιουργούνται γιατί λειτουργούσαν αυθαίρετα, προκαλούσαν σε πολλές περιπτώσεις, ήταν έξω από κάθε μορφή ελέγχου και τέτοια ομάδα δεν θα ξαναδημιουργήσουμε. Ευέλικτους σχηματισμούς για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες καταστάσεις φυσικά και μπορεί να δημιουργηθούν. Άλλα ούτε ομάδα Δέλτα, ούτε «Ο» υπάρχει αυτή τη στιγμή.»

Στο τέλος της συνέντευξης ο Υπουργός μίλησε για τα προβλήματα λειψανδρίας που αντιμετωπίζουν τα αστυνομικά τμήματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ‘‘Έφυγε ένα μέρος αλλά είναι αλήθεια ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος συνεχίζει να υπάρχει. Υπάρχει μία τάση σε επώνυμους ή σε πολιτικούς ή σε άλλους -δικαστικούς κτλ.- ότι «κινδυνεύω, θέλω αστυνομικό» και μπορεί αυτός ο κίνδυνος να είναι ο ελάχιστος κίνδυνος που μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης. Από μία έρευνα που κάναμε τέτοιες πρακτικές δεν εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε μία κακή αντίληψη στη χώρα μας για την ασφάλεια και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αστυνομικών που καλοβολεύονται δίπλα σε κάποιους και ανθρώπων που θέλουν αστυνομικούς δίπλα τους είτε για λόγους πρεστίζ είτε για να νιώθουν υπερασφάλεια. Υπερασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά και για κανέναν. Και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν προτεραιότητες. Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι αλλά υπάρχουν και προτεραιότητες. Και η προτεραιότητα της ασφάλειας του πολίτη είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν είναι προτεραιότητα αυτός που έχει κάποια θέση.»

»Αυτή τη στιγμή βγάζουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα γιατί κάποιοι προφασίζονται ότι δέχθηκαν ένα απειλητικό τηλεφώνημα και άρα κινδυνεύουν. Τα κριτήρια συνεπώς που υπάρχουν δεν είναι κατάλληλα. Χρειάζεται να αλλάξει το πλαίσιο ώστε να μην ισχυρίζονται κάποιοι ότι τους αφήσαμε απροστάτευτους επειδή δέχθηκαν ένα απειλητικό τηλεφώνημα. Αλλάζουν τα κριτήρια πολύ σύντομα και μειώνεται το προσωπικό από αυτούς που δεν πρέπει, δηλαδή από τους περισσότερους εννοώ.»

Ετικέτες