Εθνικά Θέματα

Νέο σχέδιο για την Κύπρο φέρνει η Άγκυρα

«Σε περίπτωση που συμφωνήσουμε στην διαφωνία τότε θα φέρουμε στο προσκήνιο τις άδικες απομονώσεις της Δύσης για την τουρκική πλευρά και θα λάβουμε διαφορετικές πρωτοβουλίες». Η συγκεκριμένη βαρυσήμαντη δήλωση έρχεται από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιγιέτ, ο κ Τουρκές πραγματοποιεί νέες, βαρυσήμαντες δηλώσεις που αφορούν το μέλλον της Κύπρου. Ο κ. Τουρκές ασκεί κριτική στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη με το σκεπτικό ότι σε αντίθεση με την τ/κ πλευρά ζήτησε επανειλημμένα κατευθυντήριες γραμμές από την Αθήνα. Ο κ. Τουρκές υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο ίδιος συσχετίζει την διαμεσολάβηση της Δύσης για την λύση του Κυπριακού με αυτή την διαμεσολάβηση. Για αυτό τον λόγο άλλωστε πριν από λίγο καιρό η ε/κ πλευρά επέστρεψε στις συνομιλίες.

Στην συνέχεια, ο κ. Τουρκές τονίζει: «Σε περίπτωση που αυτή την φορά δεν επιτευχθεί λύση και η ε/κ πλευρά δεν δείξει την παραμικρή βούληση για συμφωνία και καλή θέληση τότε θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Σε περίπτωση που συμφωνήσουμε στην διαφωνία τότε θα φέρουμε στο προσκήνιο τις άδικες απομονώσεις της Δύσης για την τουρκική πλευρά και θα λάβουμε διαφορετικές πρωτοβουλίες».

Στην συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Τουρκές συνεχίζεται την κριτική που ασκεί στην ε/κ πλευρά. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι η ε/κ πλευρά είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί την λύση του Κυπριακού. Η στρατηγική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά εδώ και 1,5 χρόνο έφερε στο προσκήνιο αυτή την «πραγματικότητα».

Ο κ. Τουρκές θεωρεί ότι η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί ακολουθεί μια πετυχημένη στρατηγική, η οποία φέρνει στο προσκήνιο την αδιαλλαξία της ηγεσίας του κ. Αναστασιάδη.

Ο κ. Τουρκές αναφέρεται στις απομονώσεις των Τουρκοκυπρίων με τον όρο «άδικες». Δίνει το παράδειγμα του ποδοσφαίρου. Αναφέρει ότι σε αυτό το πεδίο, η χώρα του λαμβάνει «προσωρινά μέτρα», τα οποία θα αρθούν σε περίπτωση λύσης.

Τέλος, ο κ. Τουρκές τονίζει: «Είμαι υπέρ του κλίματος της ειλικρίνειάς στις συνομιλίες. Δηλώνουμε ότι όλοι πρέπει να σταθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο (στις συνομιλίες). Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε».

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας