Απόψεις Σώματα Ασφαλείας

Νίκος Τόσκας: »Υπεράνθρωπος και πατριωτικός ο αγώνας της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού»

Screenshot_3Της Θάλειας Χούντα

Δεδομένου του πρωτόγνωρου γεγονότος της προσφυγικής ροής χωρίς τέλος στη χώρα μας και σε συνδυασμό ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο, η διαχείρηση όλου του εγχειρήματος απο τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον τομέα που του αναλογεί, μόνο με θετικό πρόσημο εκτιμάται.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, στη διάρκεια της εκπομπής «Aθήνα – Θεσσαλονίκη» και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρήστο Γιαννούλη, μέσω των κατατοπιστικών του απαντήσεων ανέδειξε αρκετές πτυχές του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείρηση των αθρόων μεταναστευτικών ροών.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καθημερινά αυξανόμενου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας με την δημιουργία περισσότερων κέντρων φιλοξενίας και την προοπτική η φιλοξενία να επεκταθεί σε περισσότερα χρόνια, αντί κάποιων ημερών, ο Υπουργός απάντησε:

»Αναμφισβήτητα είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία όμως το κράτος, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ό,τι δυνάμεις έχει. Έχει ενεργοποιηθεί ο Στρατός, η Αστυνομία, όλος ο κρατικός μηχανισμός, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και μπορώ να πω ότι συντεταγμένα βοηθούν αυτήν την στιγμή. Υπάρχει πολύ καλός σχεδιασμός σε ότι αφορά τις ροές που έρχονται από τα νησιά, πηγαίνουν στην ηπειρωτική χώρα και στην συνέχεια κατευθύνονται ακόμα πιο βόρεια, δυστυχώς, γιατί δεν έχουν πειστεί αυτοί οι άνθρωποι ότι ουσιαστικά τα σύνορα έχουν κλείσει. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολύ μικρός ο αριθμός όσων είχαν γίνει αποδεκτοί.»

Στο ζήτημα που τέθηκε στον Υπουργό Νίκο Τόσκα, όσον αφορά την Ειδομένη και τον κίνδυνο να οξυνθεί η κατάσταση, ο Υπουργός επιβεβαίωσε την σοβαρότητα του προβλήματος, εστιάζοντας στον απελπιστικό αγώνα των προσφύγων να διαφύγουν προς τα βόρεια.

Όμως, τόνισε, ότι έχει επιτευχθεί τόσο η διατήρηση των αρχών του ανθρωπισμού όσο και η οργανωμένη αντιμετώπιση μιας τόσο πρωτόγνωρης κατάστασης για τη χώρα μας, με τη δημιουργία πολλών καταυλισμών σε διάφορα μέρη της χώρας και συγχρόνως προστατεύοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης καθώς και την διέλευση στην Εθνική Οδό, στην οποία τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μία μόνο ημέρα αντιμετωπίστηκαν και η κατάσταση βελτιώθηκε.

Επίσης, επισήμανε, ότι παρά την ύπαρξη κοντινών μεταξύ τους καταυλισμών, οι πρόσφυγες επιλέγουν την φυγή στα Σκόπια, για να φύγουν πρός τα βόρεια αντί να παραμείνουν στους καταυλισμούς, επειδή ενώ “τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν στέγη και τροφή, δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί για αυτό που είπα πριν, ότι ουσιαστικά τα σύνορα έχουν κλείσει και τρέχουν να εκμεταλλευτούν τις τελευταίες ευκαιρίες. Το κράτος έχει κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα πρέπει να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι. Προσπαθούμε να περάσουμε όλα τα μηνύματα και στις χώρες τους. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει ενέργειες με σποτάκια προς αυτούς τους πληθυσμούς. Δεν είναι εύκολο, ακόμη έχουν την ελπίδα ότι μπορούν να φύγουν προς τα βόρεια, αλλά θα πρέπει να πειστούν ότι δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες.”

Όταν τέθηκε στον Υπουργό η ύπαρξη κερδοσκόπων και η αισχροκέρδεια που επιτυγχάνεται εις βάρος των προσφύγων, η απάντηση ήταν λιτή και κατηγορηματική: ”Να είναι σίγουροι όσοι προσπαθούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες, ότι δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητοι. Θα ενταθούν οι έλεγχοι στις περιοχές που έχουν συγκεντρωθεί και να το πω απλά, θα την πληρώσουν.”

Στη συνέχεια δεσμεύτηκε, ότι η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, η οποία ήταν πολύ χειρότερη παλαιότερα, θα βελτιωθεί από την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω της αστυνομίας, ενώ εξήρε τον υπεράνθρωπο καθημερινό αγώνα που δίδεται από το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας και που πηγάζει αμιγώς από την πατριωτική τους αντίληψη.

Επισήμανε “την ανάγκη ορθολογικής αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος” από Ευρωπαϊκής πλευράς, ενώ για τις περιπτώσεις εκείνων οι οποίοι σηκώνουν φράχτες και επιθυμούν το βούλιαγμα βαρκών, τους προτρέπει να δούν τα μάτια των προσφυγόπουλων και μετά να μιλήσουν.

Δεν δίστασε να μιλήσει για λάθη ούτε και για καθυστερήσεις του παρελθόντος, αλλά τόνισε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει το Κράτος για την αντιμετώπιση αυτής της τόσο δύσκολης κατάστασης.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του προκατόχου του Γ. Πανούση, απάντησε με τον δικό του γνώριμο τρόπο: »Εντάξει, προφητικές δηλώσεις μπορούμε να κάνουμε όλοι μας. Κι εγώ να σας πω για κινδύνους στην ανθρωπότητα μετά από δέκα χρόνια, αλλά το θέμα είναι τί κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα τωρινά προβλήματα και τί κάνουμε για να σχεδιάσουμε και αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επόμενων ετών, όχι στο τί λέμε και τί προφητεύουμε.»

Νίκος Τόσκας: ”Υπεράνθρωπος και πατριωτικός ο αγώνας της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού”

Πηγή: dialogoi.gr