Απόψεις Σώματα Ασφαλείας

Nίκος Τόσκας: »Το Προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα με ευρύτερες διαστάσεις»

 

Screenshot_3Της Θάλειας Χούντα

Περισσότεροι από 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι πλέον στην Ελλάδα.

Έχοντας περάσει τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία έφτασαν αρχικά σε νησιά του Αιγαίου όπως τη Λέσβο, την Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο την Κω τη Ρόδο και το Καστελόριζο και από εκεί με καράβια έρχονται στην Αθήνα με ένα και μόνο στόχο να φτάσουν στα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Ωστόσο τα σύνορα είναι κλειστά και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται στη χώρα.

Δεδομένου του πρωτόγνωρου γεγονότος της προσφυγικής ροής χωρίς τέλος στη χώρα μας και σε συνδυασμό ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο, η διαχείρηση όλου του εγχειρήματος απο τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον τομέα που του αναλογεί, μόνο με θετικό πρόσημο εκτιμάται.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, στη διάρκεια της εκπομπής »Πολιτικά Παραλειπόμενα» και στον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη, μέσω των κατατοπιστικών του απαντήσεων ανέδειξε αρκετές πτυχές του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση των αθρόων μεταναστευτικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί πως : To Προσφυγικό «Δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό»

Στην αρχή της συνέντευξης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας  σχολίασε τη δήλωση του κύριου Τσαβούσογλου »Αυτό δεν έχει σημασία το νησί μας, το νησί σας» . Μίλησε για το Αιγαίο και για τα θαλάσσια χωρικά ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πως έχουν καθοριστεί  μέσα από διεθνείς συνθήκες, οι οποίες προήλθαν μέσα από αγώνες. Οι αγώνες αυτοί επικυρώθηκαν μέσα από τις διεθνείς σχέσεις και τις διεθνείς συνθήκες.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το κοινό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και όχι μόνο, απάντησε:

»Είναι πρόβλημα, αν θέλετε, υπαρξιακό όλης της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Και όχι μόνο της Ευρώπης, αγγίζει ευρύτερες διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε κοινό συμφέρον με την γείτονα Τουρκία να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα, γιατί αλλιώς και η Τουρκία θα έχει τεράστιο πρόβλημα και εμείς θα έχουμε πρόβλημα πολύ μεγάλο και στη συνέχεια και η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα. Άρα πιστεύω ότι θα πρέπει να βάλουμε κάτω τα πράγματα. Έχουν αρχίσει οι προεργασίες για να συμφωνήσουμε σε κάποιες διεργασίες επιστροφής των προσφύγων. Πάμε καλά σε αυτόν τον τομέα και ελπίζω την Τρίτη, στην Σμύρνη, να ληφθούν αποφάσεις.»

Στη συνέχεια ο κύριος Τόσκας αναφέρθηκε για την  επανεισδοχή παράνομων μεταναστών και είπε πως γίνονται προεργασίες προκειμένου να συμφωνηθεί μία διαδικασία επιστροφών των μεταναστών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μείνουν στην Ευρώπη.

Τόνισε πως σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που θα επιστρέψουν, δεν θα ανήκουν οι πολιτικοί πρόσφυγες όπως αυτοί της Συρίας και όσοι είναι από Εμπόλεμες περιοχές γενικότερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά »Αυτοί θέλουν να περάσουν την Ελλάδα και να πάνε σε ένα άλλο τόπο γιατί έφυγαν από τον τόπο τους, γιατί κινδυνεύουν να χάσουν το κεφάλι τους και να χάσουν τις οικογένειες τους. Η Ευρώπη λοιπόν οφείλει να αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους που τρέχουν να σώσουν το κεφάλι τους και βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών με ατέλειωτους αριθμούς. Πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. Και οι οικονομικοί μετανάστες τρέχουν οι άνθρωποι να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε εμείς, αλλά ίσως ούτε οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τεράστιους αριθμούς.»

 

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε για τα νέα hot-spots και είπε πως:  »είναι χώροι κλειστοί, χώροι κράτησης για τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες, για οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο πέραν του να βρούν καλύτερη τύχη και έρχονται στη χώρα μας οι οποίοι κρατούνται για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σταλούν στις χώρες τους ή να σταλούν στην Τουρκία τη χώρα από την οποία ήρθαν ή να σταλούν στις χώρες προέλευσης τους. Και αυτή την στιγμή δεν ανοίγουν καινούργια, υπάρχουν ήδη τέτοια κέντρα κράτησης. Είναι ενεργοποιημένα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το λόγο που σας είπα.»

Επιπλέον ο Κύριος Τόσκας αναφέρθηκε στη περίπτωση Χωρών που δεν είναι τόσο δεκτικές στο να δεχθούν τους υπηκόους τους πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πακιστάν. Το Πακιστάν πολλές φορές επέστρεψε πίσω στην Ελλάδα υπηκόους του.

Όταν τέθηκε στον Υπουργό η ερώτηση για τη  συμβολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είπε: Πως το ΝΑΤΟ »Δεν θα στέλνει πίσω, δεν θα απωθεί τους πρόσφυγες, απλά θα παρατηρεί, θα καταγράφει τις ροές των προσφύγων, σε περίπτωση που βρεθούν άνθρωποι στη θάλασσα θα τους σώζει, αλλά μόνο σε αυτήν την περίπτωση και θα τους περισυλλέγει, αλλά δεν θα κάνει απώθηση αυτών των προσφύγων. Όμως δεν θα μπορεί η Τουρκία να κλείνει τα μάτια στην Ευρώπη, γιατί θα καταγράφονται όλες αυτές οι κινήσεις. Οι ροές των προσφύγων είναι από συγκεκριμένα μέρη της Τουρκίας προς τα νησιά μας και δεν θα μπορεί να δημιουργεί εικόνα παραπλανητική στον διεθνή περίγυρο.’

Επισήμανε πως αν το ΝΑΤΟ  δει πως απο την πελυρά της Τουρκίας κάτι δεν πάει καλά, τότε ίσως η Τουρκία βρεθεί και σε θέση απολογούμενου γιατί δεν θα μπορεί πλέον η Τουρκία να πει δεν ξέρω από που ήρθαν οι πρόσφυγες σε εσάς ή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή παρουσία στην Σύνοδο Κορυφής  απάντησε πως »Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδεχθεί το πακέτο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και αρχίσει μία σταδιακή υλοποίηση, πρώτα τα μέτρα με την Τουρκία μετά κάτι άλλο, μετά κάτι άλλο, δεν θα μπορεί να είναι μια ολοκληρωμένη αποτελεσματική λύση του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δεχθεί και τη δίκαιη κατανομή μεταξύ των χωρών, ανάλογα με τον πληθυσμό την οικονομική κατάσταση και όλα αυτά και παράλληλα η Τουρκία να δεχθεί τους πρόσφυγες, τις κατηγορίες των προσφύγων τις οποίες συζητάει και θα πρέπει αυτό να γίνει και στην πράξη, όχι στα λόγια και στα χαρτιά. Αυτό μένει να το δούμε στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να το δούμε γρήγορα γιατί τα γεγονότα δεν περιμένουν.»

Επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως η Τουρκία έχει την  πρόθεση να δεχτεί την υλοποίηση αυτών των μέτρων. Προφανώς έχει πιεστεί από τα ίδια τα πράγματα, έχει πιεστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ευρύτερο διεθνή χώρο.Όσον αναφορά τα ανταλλάγματα που θα δεχτεί η Τουρκία απάντησε με τον δικό του γνώριμο τρόπο: ”Εμείς μένουμε σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν άλλα ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι.»

Τέλος όταν ρωτήθηκε για το θέμα οικουμενικής ή κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, η απάντησή του ήταν λιτή και κατηγορηματική: »Οι Οικουμενικές Κυβερνήσεις και οι συναφούς τύπου, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Ίσα-ίσα πήγαν τα πράγματα πίσω.Προσωπικά πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δίνει μία μεγάλη μάχη. Δίνει μία μάχη σε πολλά μέτωπα. Επομένως, αυτή τη στιγμή χρειάζεται στήριξη, όχι απλά των κυβερνητικών επιλογών έτσι επειδή μας συμφέρει, αλλά επειδή πρέπει να λυθούν βασικά ζητήματα.»

Nίκος Τόσκας: ''Το Προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα με ευρύτερες διαστάσεις''
Nίκος Τόσκας: »Το Προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα με ευρύτερες διαστάσεις»

Πηγή: dialogoi.gr