Εθνικά Θέματα

Ο Αναστασιάδης επικρίνει θέσεις και χειρισμούς του Έιντε

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έναντι του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τον οποίο ανέφερε ότι «όσο λιγότερα λέγονται, τόσο το καλύτερο», σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του κ. Έιντε, είπε ότι «καταρχήν με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά. Κατ’ επανάληψη είχαμε πει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας ο διάλογος, ότι δεν θέλουμε την επιδιαιτησία, αυτή ήταν μια συμφωνία, ότι δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα. Και ακούω συνεχώς να επισείεται αυτός ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει αν παραταθεί.

»Είναι ένα ευαίσθητο θέμα το Κυπριακό. Και δεν διανοούμαι να γίνονται αναφορές στο τόσο επείγον του θέματος όταν έχουμε μια διακοπή δύο μηνών στις συνομιλίες για μια απλή αναφορά –κακώς λέω αλλά απλή αναφορά– σε ιστορικό γεγονός. Και ο κ. Έιντε προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες navtex, την παρουσία του Μπαρμπαρός. Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δεν έχω αποχωρήσει, όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και με λυπεί ακόμα περισσότερο και η αποδοχή ή η δια ψιθύρου διάδοση περί τάχα προεδρικών εκλογών – οι προεδρικές εκλογές είναι τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχω δείξει να λαμβάνω υπόψη πότε θα γίνουν οι εκλογές. Όμως δεν παραγνωρίζω στα χρονοδιαγράμματα και στη βιασύνη για κάποιες άλλες εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένα στη Νορβηγία».

Επιστολή στον Γκουτέρες

Ερωτηθείς αν τα όσα προείπε θα περιλαμβάνονται στην επιστολή που αναμένεται να αποστείλει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τριβή ούτε και θέλω να εκληφθεί ως μια προσωπική διαφορά με τον ειδικό σύμβουλο, αλλά κατ’ επανάληψη του έχω επιστήσει την προσοχή ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις όποιες δηλώσεις γίνονται διότι προκαλούν τη δυσπιστία ή δίδουν τον χαρακτηρισμό ότι υιοθετεί θέσεις της μιας εις βάρος της άλλης πλευράς. Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ο ειδικός του σύμβουλος ασχολείται δυστυχώς με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη, για πολυμερή σύνοδο. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον της πολυμερούς συνόδου, διότι στην πολυμερή σύνοδο είναι η Τουρκία που πρέπει να απαντήσει τι πρέπει να γίνει με το θέμα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και ούτω καθεξής.

»Βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν. Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα φέρουμε είναι την απογοήτευση στον κυπριακό ελληνισμό που κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό».

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας