Άμυνα Διπλωματία

Ο EastMed και η κρίση στη Λιβύη ευκαιρία για την Ελλάδα

Ράκκας Θεόδωρος

Η προ καιρού ψήφιση του EastMed act από το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει νέα πνοή και δυναμική στον ενεργειακό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου. Όχι τόσο γιατί ως δια μαγείας θα απαλειφθούν οι τεχνικοοικονομικές προκλήσεις, αλλά κυρίως διότι υποδεικνύει πολιτική στήριξη προς σειρά ενεργειών, οι οποίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του τιτάνιου έργου (αγωγός EastMed).

Αυτές οι ενέργειες δεν είναι άλλες, από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και τη διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων. Επίσης, δίνεται σαφή πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ στην συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ προς την παραπάνω κατεύθυνση. Το κύριο εμπόδιο για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, πέρα από τεχνικό, είναι κυρίως πολιτικό. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ασχοληθούμε με τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον παράγοντα Τουρκία.

Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στην προοπτική υλοποίησης του Eastmed για σειρά λόγων:

  • Πρώτον, επιθυμεί ιδανικά να διαθέτει ευρύ μερίδιο και κρίσιμη συμμετοχή στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής.
  • Δεύτερον, προτάσσει αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου των θαλασσών με σκοπό να σφετεριστεί υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.
  • Τρίτον και κυριότερο, επιθυμεί να παίζει ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, κυρίως όσον αφορά την διαμετακόμιση (τράνζιτ).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην πηγή: https://slpress.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας