Εθνικά Θέματα

«Ο Ερντογάν ίσως θέλει τους S-400 γιατί μπορούν να καταρρίψουν (τουρκικά!) F-16»

Από Δημήτρης Κελεπούρης

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ περνούν τη χειρότερη κρίση από τότε που η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952, ανέφεραν αναλυτές σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins την Πέμπτη.

Μία από σημαντικότερες διαφωνίες των δύο χωρών αποτελεί η παραγγελία και η παραλαβή του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, που έχει οδηγήσει στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και μία δικομματική συμφωνία στο Κογκρέσο για κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην Άγκυρα με βάση την CAATSA.

Όπως τονίζει το «Ahval», στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Έρικ Έντελμαν, ο οποίος υπενθύμισε την ικανότητα των ρωσικών πυραύλων να καταρρίπτουν τα μαχητικά F-16, που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Έντελμαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος. Την πρώτη φορά, τον Ιούλιο του 2016, μαχητικά αεροσκάφη F-16 των πραξικοπηματιών ήταν έτοιμα να καταρρίψουν το προεδρικό αεροσκάφος, αλλά δεν το έκαναν και αργότερα το πραξικόπημα απετράπη. “Ο Ερντογάν μπορεί να επέλεξε τους S-400, διότι είναι ένα σύστημα που μπορεί να καταρρίπτει F-16” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έντελμάν.

Παρά το ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται να έχει με το μέρος του τους ανώτερους αξιωματικούς, είναι άγνωστο τι ισχύει με τους κατώτερους, συνέχισε ο Έντελμαν. Επιπλέον, η οικονομία είναι σε πτώση, αλλά δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πριν το 2023.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ερντογάν, ανακουφίζοντάς τον στο οικονομικό μέτωπο και βρίσκοντας μια διέξοδο στο πρόβλημα των S-400. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εργάζεται σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα αυξήσει την αξία των συναλλαγών από $20 δις σε $100 δισ. και ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαν αναζητά μια λύση για τους S-400, όπως εκείνη που επιτεύχθηκε με τους S-300 της Κύπρου, που κατέληξαν στην Κρήτη.

Οι κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό να συνεχιστούν, διότι η Τουρκία δεν διαθέτει ουσιαστικά συμμάχους στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Γκονούλ Τολ, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. Από την άλλη πλευρά, το αντιαμερικανικό συναίσθημα είναι τόσο έντονο στα κέντρα εξουσίας της Τουρκίας, που οποιοσδήποτε στρατιωτικός ακολουθήσει φιλοαμερικανική γραμμή, θα θέσει την καριέρα του σε κίνδυνο, δήλωσε ο Τολ.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post