Εθνικά Θέματα

Ο Ράμα ετοιμάζεται να πωλήσει αλβανικά διαβατήρια έναντι 100 χιλιάδων δολαρίων

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έλαβε μέρος σε μια διοργάνωση στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες για την πώληση των λεγόμενων χρυσών διαβατηρίων.

Μαζί με τον πρωθυπουργό της Αγίας Λουκίας της Καραϊβικής , τον υπουργό του Μαυροβουνίου, τον υπουργό της Μάλτας και πολλούς πρεσβευτές από την Αντίγκουα, Μπαρμπάντος και Κύπρο, ο Έντι Ράμα δεσμεύθηκε για 10ετή παραχώρηση.

Δηλαδή, για 10 χρόνια θα είναι χωρίς φόρους αρκεί να αγοράσει αλβανικό διαβατήριο αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων και να κάνει επενδύσεις.

Αυτή η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε με την εικαζόμενη προσέλκυση επενδύσεων, έτυχε έντονης κριτικής.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιουροβά, ότι η πώληση διαβατηρίων είναι επικίνδυνη και ότι ολόκληρο το σύστημα συναλλαγών πρέπει να αναδιαρθρωθεί καθώς η Επιτροπή δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει μέχρι τώρα.

Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι από μία άποψη ο Έντι Ράμα θέτει σε κίνδυνο την υποστήριξη της ΕΕ με αντάλλαγμα να θέσει περισσότερα χρήματα στην οικονομία.

Ωστόσο, παρά τις νομικές αλλαγές που έχει κάνει η Αλβανία, απέτυχε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η πώληση διαβατηρίων είναι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης για να αντισταθμίσει το κλείσιμο των έργων TAP ή των καταρρακτών του Ντεβόλ.

Βασικά, διευκρινίζει το αλβανικό δημοσίευμα, είναι μια πρωτοβουλία που απευθύνεται στους πλούσιους: Ελάτε να κάνετε ό, τι θέλετε, χρειαζόμαστε χρήματα!

Αλλά, το πρόβλημα είναι τόσο ότι η Αλβανία δεν διαθέτει μηχανισμούς για την καταπολέμηση παρατυπιών αυτής της πρωτοβουλίας και το πιο σημαντικό ότι η υπηκοότητα υπογράφεται από τον πρόεδρο της χώρας. Ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει «πόλεμος» μεταξύ της Προεδρίας και της Κυβέρνησης…

zjarr.tv, syri.net,

The Hellenic Information Team

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας