Η Κραυγή του Ενστόλου

Ο ρόλος της Γαλλίας στην Α. Μεσόγειο

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Η προειδοποίηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ ΜΑΚΡΟΝ προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, τον οποίο ευθέως κατηγόρησε ότι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη, θα πρέπει να δημιούργησε αίσθημα ανακουφίσεως στην Αθήνα.

Θα ήταν όμως σώφρον να προκαλεί ταυτόχρονα περίσκεψη καθώς η Γαλλική Στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, της οποίας ηγήθηκε ο τότε πρόεδρος Νικολά ΣΑΡΚΟΖΙ τον Μάρτιο του 2011, απλώς ισχυροποίησε τη θέση της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας σ’ αυτή τη χώρα της Βορείου Αφρικής.

Η Γαλλία είναι αδιαμφισβήτητα μια σημαντικότατη δύναμη η οποία διαμόρφωσε τη σημερινή πολιτική φυσιογνωμία της Ευρώπης.
Είναι η μόνη χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις σ’ αυτή.
Αλλά το πλεονέκτημα αυτό δεν ενισχύει το ειδικό πολιτικό της βάρος στις εξελίξεις της Μεσογείου.

Η Ιταλία αντιθέτως φαίνεται να κινείται πιο αποτελεσματικά διεκδικώντας κάποιο ρόλο σε μια ρύθμιση της Λυβικής περιπλοκής.
Εξ ου και η επίσκεψη του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες.

Και εάν μεν ο Εμανουέλ ΜΑΚΡΟΝ έμενε μόνον σ’ αυτή τη γενική ρητορική τοποθέτηση, στην οποία η Άγκυρα αντέδρασε δριμύτατα, τότε τα πράγματα δεν θα ήταν και προς θάνατον. Αλλά εκφράζοντας την κατανόησή του προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου που απείλησε να εμπλακεί ευθέως στον πόλεμο της Λιβύης, ο Εμανουέλ ΜΑΚΡΟΝ φαινόταν να ενθαρρύνει διεύρυνση της συρράξεως.

Το μόνον που επέτυχε ήταν μια άμεση παρέμβαση της Μόσχας, που διά του Υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι ΛΑΒΡΟΦ και κατόπιν συνεννοήσεώς του με την Άγκυρα και το Κάιρο, επέτυχε Συμφωνία καταπαύσεως των εχθροπραξιών και αναζήτηση πολιτικής λύσεως.

Συμπλέει η Γαλλική πολιτική με τα συμφέροντα της Ελλάδος σε αρκετά σημεία.

Το ερώτημα είναι εάν ο Εμανουέλ ΜΑΚΡΟΝ έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας την πολιτική που εκάστοτε εξαγγέλλει ή απλώς οι διάφορες τοποθετήσεις είναι δηλωτικές μιας νευρικότητος.

Άλλοι ως φαίνεται είναι οι παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας