Κυρίως Θέμα Πολιτική

Ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας – Κύπρου!

Κλιμακώνει η Τουρκία την πίεση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας με «όχημα» τις επιστημονικές εργασίες του ιταλικής σημαίας σκάφους Odin Finder.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου (mignatiou.com), αφού η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX σε περιοχή που η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αναγγέλλοντας έρευνες του Odin Finder, η Αθήνα και η Λευκωσία εξέδωσαν νέες NAVTEX για την πραγματοποίηση των ερευνών του ιταλικού σκάφους στις ίδιες σχεδόν συντεταγμένες, ενώ οι κυπριακές αρχές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν άκυρη την τουρκική NAVTEX .

Η Τουρκία επανήλθε και με τις NAVTEX 1106/17 και NAVTEX 1113/17 χαρακτηρίζει άκυρες τις αναγγελίες που έχουν εκδώσει η Ελλάδα και η Κύπρος, επιμένοντας ότι σε όλη πλέον την Ανατολική Μεσόγειό αρμόδια για την έκδοση NAVTEX που συνιστά άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων είναι η Τουρκία.

Η προκλητική τουρκική NAVTEX που δείχνει την Κύπρο… τουρκική (φωτό: mignatiou.com) 

Οι συγκεκριμένες αναγγελίες αφορούν την περιοχή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία με την μονομερή αυθαίρετη ερμηνεία της Συμβάσης του Δικαίου της Θάλασσας, ότι τα νησιά, όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και η Κρήτη και η Κύπρος δεν έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους (12 νμ., για την Κυπρο και 6 ν.μ. για τα ελληνικά νησιά), αναφέρει το δημοσίευμα.

Καθώς το ODIN FINDER πραγματοποιεί εργασίες για το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το εάν η εταιρία ζήτησε την έκδοση NAVTEX τόσο από την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και από την Τουρκία, κάτι που θα συνιστά μέιζον ζήτημα, καθώς θα υπονομεύονται εκ των «έσω» τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Τουρκία μάλιστα φρόντισε να εκδώσει μια ακόμη NAVTEX αναγγέλλοντας ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης SAR την 1η Νοεμβρίου στην περιοχή μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής νοτίως του Καστελόριζου και της Κύπρου.

Πηγή: https://newpost.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας