Απόψεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο: Η Turk Telekom είναι μόνο η αρχή…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η κατάρρευση μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της Τουρκίας, η οποία χρωστά στις τράπεζες κοντά στα 5 δις δολάρια, είναι σίγουρα μία εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες που έρχονται από Τούρκους αντιστασιακούς, που δίνουν το δικό τους αγώνα εναντίον του αυταρχικού ισλαμιστή ηγέτη της χώρας, είναι ότι η οικογένεια του είδε και τα δικά της συμφέροντα να επηρεάζονται. Άλλωστε έλυνε και έδενε στην εταιρεία του ο πιό στενός φίλος του Ερντογάν. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις δικτατορίες, οι ηγέτες των χωρών να πλουτίζουν, καθώς κατακλέβουν το δημόσιο χρήμα:

  • Στην Ελλάδα είχαμε τους διεφθαρμένους πολιτικούς, που οδήγησαν την πατρίδα μας στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της, και,
  • Στη γειτονική χώρα υπάρχει η «αγία» οικογένεια του Ερντογάν, που κατακλέβει τη χώρα.

Οι δικοί μας διεφθαρμένοι πολιτικοί οδήγησαν την Ελλάδα στα Μνημόνια και φτώχευσαν ένα ολόκληρο λαό. Ο Ερντογάν, παρασύρει τώρα τη δική του χώρα στη δίνη που προκαλεί η κατάρρευση της οικονομίας.

Οι υιοί του Τούρκου προέδρου είναι επιχειρηματίες και εφοπλιστές με τάνκερς χωρίς να έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους. Όσοι επιχείρησαν να ερευνήσουν τα σκάνδαλα και τις ατασθαλίες της οικογένειας Ερντογάν βρίσκονται στις φυλακές ή καταδιωγμένοι στο εξωτερικό.

  • Η κατάρρευση της Turk Telekom, δεν θα είναι η μοναδική. Θα δούμε σύντομα και τη συνέχεια, πιστεύουν οι οικονομικοί αναλυτές που σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.. Όταν είσαι ποντίκι και τα βάζεις με τα θηρία, αυτά σου συμβαίνουν. Και το τουρκικό οικονομικό θαύμα αποδείχθηκε μία καλοστημένη απάτη.

Όσο ήταν το “καλό παιδί” της Δυτικής Συμμαχίας, οι Αμερικανοί αλλά και οι Ισραηλινοί τον έσωζαν. Είχαν στείλει εκατοντάδες επενδυτές στην Τουρκία εν μέσω της πρώτης μεγάλης οικονομικής κρίσης. Για να καυχιέται ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι έσωσε την οικονομία της.

Στη συνέχεια άρχισε να ρίχνει …πέτρες. Τον εγκατέλειψαν πρώτοι οι Ισραηλινοί, με τους οποίους έχει εχθρικές σχέσεις, και τώρα -με τα σημερινά δεδομένα- οδηγεί τις σχέσεις με την Αμερική σε ρήξη. Ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει η σύγκρουση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Τραμπ. Όμως, ότι και να συμβεί δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

  • Τώρα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο κ. Ερντογάν έσπευσε να προκηρύξει τις εκλογές, διότι γνώριζε πως αν περίμενε ακόμα μερικούς μήνες, η επερχόμενη καταστροφή της οικονομίας του, θα τον τιμωρούσε στις κάλπες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν και επειδή η τουρκική οικονομία στηριζόταν σε σαθρά θεμέλια, αλλά κυρίως επειδή η Αμερική δείχνει τα δόντια της. Άλλωστε, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με ένα μήνυμα του προέδρου Τραμπ στο αγαπημένο του Twitter, με το οποίο ανακοίνωνε τους επιπλέον δασμούς σε τουρκικά προϊόντα. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί αν ανακοινωθούν και οι νέες κυρώσεις;

Οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει άλλα περιθώρια μετά και την κατάρρευση της Turk Telekom:

  • Ή θα συνθηκολογήσει με τον Τραμπ και θα σώσει τη χώρα του,
  • Ή θα έχει την τύχη της Ελλάδας, που για οκτώ χρόνια βρέθηκε σε οικονομική κατοχή με τις γνωστές συνέπειες που βιώνουμε μέχρι και σήμερα.

Το δυστύχημα για τον Τούρκο ηγέτη είναι ότι τα πάθη του δεν τελειώνουν με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον… Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση. Όμως, δεν υποχώρησε ακόμα -ίσως να το πράξει τις επόμενες ημέρες. Αν διαβάζει κανείς πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων του πιστεύει και όλες τις ασυναρτησίες των δικών του εφημερίδων για πρακτοριλίκια του Πάστορα και για ύποπτες σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Ο Ερντογάν, τούτη τη στιγμή, κάνει συνέχεια λάθη. Συνεχίζει να υβρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει πλέον τα ασιθήματα του για τον “φίλο” πρόεδρο της Τουρκίας: Με πρόδωσε, φέρεται να είπε στους συνεργάτες του, όταν ο Ερντογάν δεν απελευθέρωσε τον Πάστορα Μπράνσον, όπως είχαν συμφωνλησει στις Βρυξέλλες.

Αυτή η λέξη τα λέει όλα. Βεβαίως, στην πολιτική και τη διπλωματία μπέσα δεν υπάρχει. Οπότε ας αναμένουμε να δούμε που θα οδηγήσει αυτή η σύγκουση και πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα και την Κύπρο…

Photo: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Kyrgyz President Sooronbay Jeenbekov (R) talk to media during a press conference after their meeting in Bishkek, Kyrgyzstan. EPA, IGOR KOVALENKO
Πηγή: https://www.apopseis.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας