Απόψεις Κυρίως Θέμα

O tempora o mores στο Στρατοδικείο…

της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Τελικά, ποτέ δεν πρέπει, να λες, ότι τα έχεις δει όλα, αφού η ζωή επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις.

Σημεία των καιρών; Σημεία των ηθών;

Δημοσιοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου Δημάρχου, ο οποίος είναι συνταξιούχος Στρατιωτικός Δικαστής. Η σύζυγός του είναι, επίσης, Στρατιωτική Δικαστής και, κατά πληροφορίες, αποσπασμένη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέχρι εδώ, κανένα πρόβλημα και είναι δικαίωμα του ανθρώπου, να κατέλθει στον Αυτοδιοικητικό στίβο.

Στην συγκέντρωση αυτή, ήταν παρόν και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου – Αντιστράτηγος δηλ. του αντίστοιχου Εφετείου και δεδομένου ότι στη στρατιωτική δικαιοσύνη δεν υπάρχει άλλος βαθμός δικαιοδοσίας, ο συγκεκριμένος τυγχάνει ο προϊστάμενος όλων των Εισαγγελέων των Στρατιωτικών Δικαστηρίων της χώρας (Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο, Αεροδικείο) μιας και το Αναθεωρητικό Δικαστήριο είναι ένα για όλη την Ελλάδα.

Ο Αναθεωρητής Εισαγγελέας – Αντιστράτηγος πήρε τον λόγο και εκθείασε την προσωπικότητα του υποψηφίου, παροτρύνοντας αμέσως τους ψηφοφόρους για την επιλογή τους, έναντι των συνυποψηφίων. Έφερε δε ως παράδειγμα, ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος, αν και συνεργάστηκε με υπουργούς και άλλους μεγαλόσχημους φορείς, ουδέποτε παραβίασε το καθήκον του και έπραξε όσα προβλέπονταν.

Και ναι μεν δεν μίλησε εναντίον κανενός άλλου, όμως η κίνηση αυτή της ομιλίας και όχι της παραστάσεως στην συγκέντρωση, ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις τάξεις των Στρατοδικών. Το πρώτο θέμα που τέθηκε, ήταν το επιτρεπτό ή όχι της ομιλίας και της υποστήριξης/παρότρυνσης σε ψήφο, σε προεκλογική συγκέντρωση συνδυασμού. Το δεύτερο θέμα ήταν η χρονική συγκυρία νέου νομοσχεδίου, αναφορικά με τα όρια ηλικίας και παραμονής στην θέση των αναθεωρητών Δικαστών και δη του συγκεκριμένου Εισαγγελέα. Το τρίτο θέμα ήταν αυτό της κυβερνητικής υποστήριξης/στήριξης στον συγκεκριμένο υποψήφιο, σε συνδυασμό με το ότι τα κόμματα δεν δίνουν άμεσο χρίσμα αλλά εμμέσως στηρίζουν τους, τουλάχιστον, φίλα προσκείμενους.

Δεν μπορεί κάποιος να κρίνει σε λίγες γραμμές το νομικό έργο του συγκεκριμένου Εισαγγελέα στην πολυετή διαδρομή του αλλά, μπορεί, ενδεικτικά, να κρίνει τον τρόπο λειτουργίας των Στρατιωτικών Δικαστηρίων επί των ημερών διοικήσεώς του. Βασικά, εξακολουθεί και τηρείται το άτυπο «δόγμα», ότι η Στρατιωτική Δικαιοσύνη δεν ¨ακουμπάει¨ τους Στρατηγούς δηλ. τους ανώτατους, λες και έχουν το παπικό αλάθητο. Αντίθετα, η αίσθηση είναι, ότι στους μικρότερους ή μικρούς βαθμούς εξαντλείται στο έπακρο η όποια δικονομική πρόβλεψη και για τον λόγο αυτό, τα ακροατήρια κατά μεγάλη πλειοψηφία ασχολούνται με υποθέσεις αδικημάτων αποδοθέντων σε χαμηλόβαθμους ή στρατεύσιμους. Αυτό που χρόνια ακούγεται από στόμα σε στόμα στον Στρατό, ότι «αν ακουμπήσει η στρατιωτική δικαιοσύνη Στρατηγούς, τότε θα την καταργήσουν», επαφίεται στον καθένα, να το κρίνει.

Σημειωτέο, ότι οι Στρατοδίκες υπάγονται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας δηλ. στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία επιλέγει και την εκάστοτε φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός, που μπορεί στις δαιδαλώδεις πολιτικές διαδρομές και επιδιώξεις ανέλιξης, να έχει τον όποιο μικρό ή μεγάλο ρόλο σε χειρισμούς, κατά το παράδειγμα πάντα που ο ίδιος ο Εισαγγελέας – Αντιστράτηγος χρησιμοποίησε για τον υποψήφιο.

Η ενέργεια αυτή του Εισαγγελέα – Αντιστράτηγου ανοίγει όμως νέες οδούς, αφού πλέον ο κάθε στρατιωτικός ή στρατιωτικός δικαστής θα μπορεί να παρίσταται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπό την επίσημη ιδιότητά του, να προλογίζει υποψηφίους και εμμέσως ή αμέσως να επηρεάζει ψήφους υπέρ συγκεκριμένου συνδυασμού. Οι διατάξεις περί του αντιθέτου που υπάρχουν …

Και βεβαίως, ότι τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα, ότι δημιουργήθηκε θόρυβος, ότι υπήρξαν κριτικές και σχόλια κλπ μόνο καλό δεν κάνει στο στράτευμα. Πολύ δε περισσότερο και η θέση της πλειοψηφίας των αποστράτων που δεν τάσσεται υπέρ τέτοιων ενεργειών.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας