Απόψεις

Ο Τραμπ(ούκος) που… κόντυνε τις ΗΠΑ

Σε 15 ημέρες, ο πλανήτης απαλλάσεται από έναν παλαβό “πλανητάρχη” που δεν δίστασε να ρισκάρει ένα γενικευμένο αιματοκύλισμα της χώρας του, καλώντας τους οπαδούς-χούλιγκανς, να ακυρώσουν την ανάδειξη του νικητή των Εκλογών, Τζο Μπάιντεν.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Οι δομές του αμερικανικού κράτους, αλλά και η υπεθυνότητα των ρεπουμπλικανών αξιωματούχων της απερχόμενης Κυβέρνησης Τραμπ, έσωσαν το κύρος της παγκόσμιας υπερδύναμης. Τίμησαν τον όρκο τους και έσωσαν ό,τι μπορούσαν να σώσουν από τις αποτρόπαιες πράξεις του επί 4 χρόνια Αμερικανού Προέδρου.

Και αυτά που έγιναν μέσα σε λίγες ώρες, ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος να χρειαστεί περισσότερα βιβλία για να τα περιγράψει σε σχέση με τα πεπραγμένα του Τραμπ από τις 20 Ιανουαρίου του 2017 έως και… προχθές.

Ίσως, ο Τραμπ, σε μια κανονική εποχή να άφηνε… εποχή, λόγω των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που προώθησε στην αμερικανική οικονομία. Δυστυχώς όμως, αποδείχθηκε ένα… τίποτα στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την υποτίμησε, στη συνέχεια την αγνόησε και όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί έκανε λόγο για μια… γριπούλα. Τον έσωσαν τα φάρμακα και το επιτελείο με τους δεκάδες γιατρούς, την ίδια ώρα που το κύρος και η φήμης της “αστερόεσσας” έχουν κλονιστεί από τα εκατομμύρια κρούσματα και τους πάνω από 360.000 νεκρούς.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν δίστασε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, επιχειρώντας με όρους… ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, να επιλύσει χρόνια προβλήματα στην αμερικανική κοινωνία. Επεδίωξε και παγίωσε τον διχασμό. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι και σε αυτό απέτυχε…

Από την Κυβέρνηση Τραμπ, θα μας λείψουν προσωπικότητες όπως ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Χιλιάδες άλλοι, μεταξύ αυτών και πολλοί ομογενείς μας, τίμησαν τα πρωτόκολλα διακυβέρνησης στη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Προσωπικότητες του κόμματος, όπως οι τεθνεώτες Τζωρτζ Μπους και Ρόναλντ Ρέηγκαν, θα είχαν… φάει ζωντανό και με συνοπτικές διαδικασίες τον εγωιστή, αλαζόνα και υβριστή Τραμπ. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορούσε να βάλει πάνω από τις ΗΠΑ το όνομα του και τις όποιες… αρρωστημένες ιδέες του.

Οι εικόνες ντροπής από την Ουάσιγκτον με την είσοδο των ταγμάτων εφόδου, έθεσε σε μεγάλη αμφισβήτηση την Υπερδύναμη. Ο κυβερνήτης Τραμπ, κατέλυσε την έννοια του κράτους.

Χρησιμοποίησε χρήσιμους ηλιθίους για να ικανοποιήσει τη δική του ματαιοδοξία και τον αρρωστημένο εγωισμό. Δεν κατάλαβε ότι η Αμερική είναι πέρα και πάνω από κάθε πρόσωπο και αξίωμα. Πιθανόν να υπερεκτίμησε το γεγονός ότι το 2016 ως… χαμένος βρέθηκε να κυβερνά την Υπερδύναμη. Τότε έχασε με σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από την αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον, αλλά λόγω του… περίεργου αμερικανικού εκλογικού συστήματος, κέρδισε τις πολιτείες με τους περισσότερους εκλέκτορες και τελικώς έγινε πρόεδρος.

Ο Τραμπ ποτέ δεν νίκησε στην κάλπη. Ηττήθηκε το 2016 και ηττήθηκε κατά κράτος από τον Μπάιντεν και τον περασμένο Νοέμβριο. Και μάλιστα, φαίνεται ότι ο Μπάιντεν θα είναι πανίσχυρος έχοντας την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα, που ρυθμίζουν τις τύχες της Υπερδύναμης. Τα λεφτά του Τραμπ και τα… ύποπτα πάρε-δώσε με διάφορους, δεν ήταν αρκετά για να τον επανεκλέξουν.

Εξαπέλυσε μια αναίτια επίθεση κατά της αμερικανικής δημοκρατίας και κατά της ελευθερίας. Επιχείρησε ένα πραξικόπημα και όταν στο τέλος τον εγκατέλειψαν όλοι, απλά δήλωσε προς τον αμερικανικό λαό ότι “αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε για πάντα”. Τραγικός και επικίνδυνος.

Ένας πολιτικός τυχοδιώκτης που δεν δίστασε να παίξει στα… ζάρια τη συνοχή της χώρας του, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπου η πανδημία “θερίζει” και για πολλούς μήνες ακόμη θα προσθέτει εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

Επιμένοντας βλακωδώς στα περί νοθείας, ενώ κυβερνούσε ο ίδιος, “νάρκωσε” μερικές χιλιάδες χρήσιμους ηλίθιους, για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του και να γραφτεί στην ιστορία ως ο πιο χυδαίος πολιτικός που πέρασε από τις ΗΠΑ. Ένας ψυχρός, κυνικός και εμμονικός Τραμπ που έδειξε με τη συμπεριφορά του πόσο αδίστακτος είναι και πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει.

Ο Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνει σε μερικές ημέρες τα ηνία της χώρας του, η οποία βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη και βαθύτατα διχασμένη απ΄ όσα συνέβησαν έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου.

Πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσει εκ νέου τους δημοκρατικούς θεσμούς. Πρέπει να επουλώσει τις πληγές από τον φανατισμό, τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία.

Ούτως ή άλλως, οι ΗΠΑ, σε πολιτικό επίπεδο ήταν ανέκαθεν… διχασμένη. Είτε οι Δημοκρατικοί, είτε η Ρεπουμπλικανοί, κέρδιζαν τις Εκλογές με σχετικά μικρή διαφορά. Οι ΗΠΑ έστειλαν εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το γόητρο τους.

Και το γόητρο αυτό είναι που αποτελεί τον “μπαμπούλα” για τους όποιους… παλαβούς εμφανίζονται σε διάφορα “ευαίσθητα” σημεία του πλανήτη, απειλώντας να τα κάνουν όλα… Κούγκι!

Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να ανασυντάξει θεσμούς και δομές, να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία και κυρίως να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, η οποία έχει εκθέσει και δοκιμάσει το αμερικανικό σύστημα υγείας. Θα περάσει πολύς καιρός, προκειμένου οι ΗΠΑ να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας σε άλλες χώρες. Μέσα σε ένα βράδυ, σχεδόν γκρεμίστηκε ένας μύθος. Σαν να έγινε ένας τρομακτικός σεισμός.

Ο Τραμπ φεύγει και οι ΗΠΑ, πρέπει να βρουν τον δρόμο τους. Είναι προς το συμφέρον τους, αλλά κια προς το συμφέρον ολόκληρου του πλανήτη. Ταυτόχρονα, η θλιβερή και τραυματική… Τραμπική εμπειρία, πρέπει να απορριφθεί οριστικά στη “χωματερή”. Ο Τραμπισμός είναι μια αρρώστια που προκαλεί τοξικότητα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει και τον ίδιο βαθμό εξάπλωσης όπως ο… κορωνοϊός!

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη θητεία του κουβαλώντας στην πλάτη του, όλες αυτές τις θλιβερές εικόνες που είδαμε. Ήταν ένα σοκ. Κάτι ανάλογο με τις στιγμές που είχαμε ζήσει όταν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα έριχναν δύο επιβατηγά αεροσκάφη στους Δίδυμους Πύργους. Τα βλέπαμε όλα αυτά… live.

Ακόμη είναι νωπές οι προσλαμβάνουσες αυτού του σοκ πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Στο εξής όμως, όλα αυτά τα απίστευτα αλλά… αμερικανικά, θα αποτελούν case study. Ένας… Τραμπ(ούκος) “κόντυνε” μέσα σε λίγες ώρες τις ΗΠΑ.

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι που υπάκουσαν στις προσκλήσεις του, μας θυμίζουν όσα ζήσαμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζουμε ότι τα όσα συνέβησαν στη χώρα μας με τους εγχώριους… Τραμπ(ούκους) και τα τάγματα εφόδου, έχουν κλείσει οριστικά τον κύκλο τους.

Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ αποτελεί τον χρήσιμο ηλίθιο από τον οποίο, οι ΗΠΑ θα μάθουν, ότι κάποια λάθη στη ζωή δεν μπορούν να γίνονται και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται…

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας