Πολιτική

Ο Τσακαλώτος ανεβάζει τους σφυγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι σύμμαχοι εντός και εκτός συνόρων

  • Ήθελαν στοιχεία οι δανειστές στις Βρυξέλλες για τις εκκρεμότητες ώστε να κλείσει η 3η αξιολόγηση.
  • Η ίδια τακτική του «τσάρου της Οικονομίας» δημιουργεί συζητήσεις ενόψει του ανασχηματισμού αλλά και κινδύνους από την ενδεχόμενη καθυστέρηση για την υποδόση.
  • Οι σύμμαχοι του Τσακαλώτου εντός και εκτός συνόρων

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής 

Με το «καλημέρα» οι θεσμοί τα έβαλαν με την κυβέρνηση, καθώς δεν έλαβαν τις εκκρεμότητες που είχαν με τα στοιχεία που περίμεναν ως προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Το γεγονός αυτό έκανε το Μέγαρο Μαξίμου… πυρ και μανία, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην παρέδωσε εφόσον τα γνώριζε τα στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών στους δανειστές και έτσι να εμφανίζεται η κυβέρνηση τουλάχιστον ασυνεπής και εκτεθειμένη.

Είναι ότι είχε γίνει ακριβώς και την προηγούμενη φορά, καθώς ο κ. Τσακαλώτος εφάρμοσε την ίδια τακτική στους δανειστές με αποτέλεσμα να αρχίζουν να παίζουν τις καθυστερήσεις, και ως συνέπεια των καθυστερήσεων αυτών να κινδυνεύει ξανά να εκταμιευθεί η υποδόση  και άρα να μην «ξεκολλήσει» η κυβέρνηση από την δεύτερη αξιολόγηση όπως επίσης και τα τεχνικά κλιμάκια που αναμένονται να φτάσουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου να μην ασχοληθούν με την 3η αξιολόγηση αλλά μόνο με τις «ουρές» της προηγούμενης.

Σε πολιτικό επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνεται ικανοποιημένο από την παρούσα εξέλιξη και θεωρεί ότι ο υπουργός των Οικονομικών λειτούργησε πάλι, όπως και στις αρχές καλοκαιριού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το γενικότερο κλίμα παρά μόνο τη δική του διασφάλιση έναντι των δανειστών. Η τακτική που εφαρμόζει ο κύριος Τσακαλώτος έχει επισημανθεί από ορισμένους συνεργάτες του κύριου Τσίπρα και εξέθεσαν, στις συζητήσεις που έγιναν, όλα τα δεδομένα  καθώς δεν είναι δυνατόν ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που θεωρητικά η κυβέρνηση θα αναπτύξει το καλύτερο της χαρτί και ο κύριος Τσίπρας λογικά ήθελε να ποντάρει στην αξιολόγηση ως δείγμα υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, τώρα πολύ απλά να μην του είναι εύκολο να το κάνει καθώς του στερήθηκε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. Το θέμα βεβαίως δεν θα παραμείνει έτσι, θα λυθεί καθώς η τρόικα θέλει να γνωρίζει τι θα γίνει με τις πληρωμές στους ιδιώτες που χρωστάει το κράτος. Όμως το θέμα είναι ότι συνεχίζεται από την πλευρά του υπουργού η ίδια τακτική.

Βέβαια ο «τσάρος της Οικονομίας» τα πηγαίνει πολύ καλά με τους δανειστές αλλά όμως έχει συνεχώς απέναντι του ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που επισημαίνουν την διαφορετική πολιτική που εφαρμόζει ο ίδιος από την υπόλοιπη κυβέρνηση. Φυσικά αυτό που γίνεται δεν είναι άσχετο από τον περιβόητο ανασχηματισμό. Μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, τότε ο κύριος Τσίπρας θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα και κλειδί στις αλλαγές αυτές εξακολουθεί να παραμένει σε σχέση με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ο κύριος Τσακαλώτος. Εάν δηλαδή ο ίδιος επιθυμεί να μετακομίσει από την πλατεία Συντάγματος σε άλλο υπουργείο.

Αναπόφευκτα λοιπόν ο κύριος Τσακαλώτος θα είναι ο πρωταγωνιστής των όποιων  αποφάσεων του πρωθυπουργού, καθώς σύμμαχοι του δεν είναι στελέχη  μόνο από την ομάδα των «53» την οποία ηγείται αλλά και ορισμένοι δανειστές από τις Βρυξέλλες. Ο λόγος είναι απλός. Έχουν βρει κοινή γλώσσα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών γιατί ξέρουν ότι στο τέλος θα περάσει το δικό του σε σχέση με την υπόλοιπη γραμμή της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ανοικτά θέματα και άρα δεν θα υπάρχει καμία διαφωνία μαζί του και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί απερίσπαστο.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας