Οικονομία

Ο Τσακαλώτος αποφάσισε να ελέγξει τη υποθήκευση μνημείων, δασών και εκκλησιών…

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να αναθέσει στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ελέγξουν ποια θα είναι τελικώς τα ακίνητα που δεν θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο.

Με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ξεκίνησε ήδη «μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του η διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα» με τους 10.119 κωδικούς Ακινήτων που ζητούσε το Υπερταμείο και η θυγατρική του ΕΤΑΔ.

Με τον έλεγχο αυτό, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να αποκλειστούν ακίνητα που απαγορεύεται να μεταβιβαστούν από το Δημόσιο, όπως λιμνοθάλασσες, δάση, μνημεία, μουσεία, εκκλησίες, κοινόχρηστοι χώροι ή εκτάσεις που χρειάζεται το δημόσιο κλπ.

Σήμερα η νέα Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται να καλύψει το κενό: θεωρεί ότι η ίδια Απόφαση Τσακαλώτου με την οποία θα εκχωρούνταν τα ακίνητα (19.6.2018), ήταν ταυτόχρονα και η εντολή προς τις υπηρεσίες να προβούν στους ελέγχους για τα ακίνητα που δεν θα έπρεπε να μεταβιβαστούν. Με την διαφορά ότι εκτός από το να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, η απόφαση και η εντολή θα έπρεπε να είχαν σταλεί σε Πίνακα Αποδεκτών που θα ενεργούσαν τους ελέγχους, όπως οι Κτηματικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, οι οποίες πάντως δήλωναν πως έχουν άγνοια μέχρι και πριν έναν μήνα, όταν ήρθε στο φως τι είδους ακίνητα μεταβιβάζονται.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε σήμερα (10.10.2018) έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.

Όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

  • Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
  • Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
  • Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο».

Πηγή: https://economico.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν